7 علل تق تق زانو و مچ پا هنگام راه رفتن + راه درمان قطعی

تاریخ انتشار : 25 تیر 1402 | آخرین به روز رسانی : 16 اردیبهشت 1403
علت تق تق زانو و پا هنگام راه رفتن

زانو یکی از پیچیده‌ترین و بزرگ‌ترین مفاصل بدن است. خب هر حرکتی از سمت بدن با زانو درگیر است. به همین دلیل است که همواره در معرض آسیب‌دیدگی قرار دارد. یکی از این آسیب‌ها، صدا دادن زانو در هنگام راه رفتن، بلند شدن و به‌کل حرکت کردن زانو است. برای شناخت علت تق تق زانو و مچ پا هنگام راه رفتن باید به تغییرات و آسیب‌های ساختار زانو و مچ پا در گذشته رجوع کرد. در بیشتر موارد، تق تق زانو در هنگام بلند شدن، نشستن و حرکت پا طبیعی است. درصورتی‌که صدا دادن مفاصل زانو با درد و تورم همراه باشد، باید به پزشک متخصص مراجعه شود. در این مطلب از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی علت صدا دادن مفاصل و تق تق زانو می‌پردازیم که امیدواریم برای شما مفید واقع شود.

 

پیشنهاد مطالعه مقاله درمان پیچ خوردگی مچ پا تنها با چند حرکت 

صدا دادن زانو در نوجوانان و بزرگسالان

علت صدا دادن زانو در نوجوانان و بزرگسالان ممکن است در برخی موارد بعد از آسیب‌دیدگی زانو آغاز شود و در برخی مواقع نیز بدون درد باشد. برخی از افراد صدا دادن مفاصل زانو را در حین حرکت می‌شنوند اما این صدا دادن زانو بدون درد است. این تق تق زانو بی‌خطر است و مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند.

انعطاف‌پذیری در یک طرف برای زانو دلیلی است که آن را در برابر پیچش و ضربه آسیب‌پذیر می‌کند. اگر علت تق تق زانو آسیب‌دیدگی و یا یک ضربه و ناشی از ورزش باشد، معمولاً صدا دادن مفاصل با درد همراه است. در حین ورزش ممکن است صدای تق تق زانو را بشنوید.

البته ممکن است آسیب‌دیدگی هم در کار نباشد، اما صدا دادن زانو با درد همراه باشد. در این صورت باید علت تق تق زانو را در بیماری‌های زمینه‌ای یا آرتروز زانو و نرمی غضروف کشکک یافت.

در برخی موارد وارد کردن فشار زیاد به مفاصل زانو نیز علت تق تق زانو می‌شود. چرخش و حرکت نادرست زانو فشار زیادی را به مفاصل وارد کرده و آن‌ها به‌این‌ترتیب ساییده می‌شوند و این ساییدگی مفاصل روی هم علت تق تق زانو و صدای کلیک است.

علت تق تق زانو

تق تق زانو یک وضعیتی است که در آن صداهایی مشابه صدای کلیک و تق تق در هنگام حرکت زانوها را تجربه می‌کنیم. این صدا ممکن است به‌صورت مداوم یا دوره‌ای باشد و معمولاً به همراه حرکت زانوها حس می‌شود. ورزش‌هایی که شامل استارت، توقف و چرخش ناگهانی می‌شوند، احتمال بیش‌تری برای آسیب‌دیدگی زانو دارند. از طرفی فشار مضاعف به زانو و  بلند کردن اجسام سنگین نیز می‌تواند علت تق تق  زانو محسوب شود. صدا دادم زانو معمولاً ناشی از ورزش است. اما در برخی موارد شکستن یک غضروف و پیچ خوردن پا در هنگام بالا رفتن از پله‌ها می‌توانند علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن باشند. تق تق زانو معمولاً برای افراد مسن و دارای اضافه‌وزن رخ می‌دهد. چند مورد از علت تق تق زانو می‌تواند شامل موارد زیر باشد که آن‌ها را تک‌تک بررسی خواهیم کرد.

تغییر شکل مفاصل زانو

به‌هرحال افزایش سن با فرسوده‌شدن و از بین رفتن حالت عادی غضروف‌ها و مفاصل همراه است. درصورتی‌که غضروف زانو تغییر شکل دهد و نامتقارن شود، به همین علت تق تق زانو و علت صدا دادن پا هنگام راه رفتن شنیده می‌‌شود.

ترکیدن حباب‌های هوا

از طرفی ترکیدن حباب‌های هوای مایع مفصلی زانو نیز ممکن است در حین حرکت باعث صدا دادن زانو بشوند. علت تق تق زانو کشیده شدن بیش‌ازحد رباط است و همین مسئله باعث صدا دادن زانو می‌شود. ترکیدن حباب‌های ریز هوا اصلی‌ترین علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن است.

آسیب‌دیدگی رباط زانو

رباط در واقعی نخی است که مفاصل و استخوان‌ها را به هم می‌دوزد. آسیب‌دیدگی رباط باعث صدا دادن زانو علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن می‌شود. آسیب‌دیدگی رباط معمولاً ناشی از ورزش و یا ضربه ناگهانی است. اگر مفصل زانو ورم کرده باشد و صدای تق تق زانو هنگام خم شدن و راه رفتن بلند است نیز احتمالاً رباط و تاندون زانوی شخص آسیب دیده است.

آرتروز زانو

آرتروز زانو نیز یک علت تق تق زانو است که همواره در کمین مفاصل شما نشسته است. آرتروز زانو با بالا رفتن سن لحظه‌به‌لحظه به اشخاص نزدیک می‌شود. مخصوصاً که با زانوی خود فشار زیادی وارد می‌کنند. آرتروز زانو باعث تخریب غضروف‌ها و ساییده شدن استخوان‌ها و مفاصل رو یکدیگر می‌شود و به همین دلیل با صدا دادن مفاصل نیز همراه است.

ساییدگی کشکک زانو

 ساییدگی میان کشکک زانو و استخوان ران نیز یک علت تق تق زانو است. سندروم زانوی دونده که باعث ایجاد درد در کشکک زانو می‌شود، یک علت دیگر برای صدا دادن مفاصل است. اگر بعد از دویدن، دچار تق تق زانو می‌شوید، باید این نکته را در نظر داشته باشید.

در رفتن زانو

در رفتن زانو نیز دلیل پارگی رباط زانو است. وقتی استخوان مفصل زانو، از جای اصلی خود خارج می‌شود، باعث آسیب‌دیدگی، احساس درد و صدا دادن زانو می‌شود.

پارگی مینیسک زانو

مینیسک زانو غضروفی است که در دو طرف زانو قرار دارد و حرکت کردن را برای زانو آسان می‌کند. پیچش ناگهانی زانو معمولاً باعث پارگی مینیسک زانو می‌شود. پارگی مینیسک معمولاً باعث تق تق زانو نیز می‌شود.

علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن

علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن

ایجاد صدای تق تق در ناحیه مچ پا که هنگام حرکت و یا راه رفتن اتفاق می‌افتد. این صداها عموماً ضرری ندارند، مگر این‌که علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن یک بیماری زمینه‌ای باشد و با درد و تورم همراه شود. اصلی‌ترین علت تق ت پا هنگام راه رفتن فشار آوردن روی پا در هنگام حرکت است که با صدایی ناگهانی همراه می‌شود.

در بسیاری از موارد، صدای مچ پا مسئله‌ای برای نگرانی نبوده و علت تق تق پا هنگام راه رفتن مورد خاصی نیست و شنیدن این صدا از مفاصل طبیعی است. از طرفی وجود حباب هوا در مایعات مفصلی، می‌تواند یک علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن محسوب شود. گرفتگی عضلات و تاندون‌ها نیز ممکن است باعث صدای کلیک در مچ پا بشود. از طرفی علت تق تق پا هنگام راه رفتن می‌تواند فرسودگی و ساییدگی مفاصل نیز باشد.

علت صدا دادن زانو در نوجوانان

خب دیگر می‌دانید که علت صدا دادن زانو و مچ پا در نوجوانان در صورت عدم وجود درد چیز خاصی نیست. البته اگر دردی همراه صدا دادن مفاصل همراه باشد، آن موقع است که علت صدا دادن زانو در نوجوانان مهم می‌شود. در صورت داشتن درد همراه صدا دادن مفاصل، شناسایی علت صدا دادن زانو در نوجوانان برای درمان این آسیب ضروری است. دلیل مهم شدن علت صدا دادن زانو در نوجوانان، این است که صفحات رشد استخوان‌ها در حال رشد هستند و این صفحات دقیقاً در بالا و پایین زانو قرار دارند. در صورت صدمه دیدن این صفحات، استخوان‌ها به‌صورت نامتقارن و ناهموار رشد می‌کنند و به همین دلیل است که باید خیلی زود علت صدا دادن زانو در نوجوانان و افراد زیر 18 سال بررسی کنید.

پیشنهاد مطالعه مقاله قطعی ترین روش درمان زانو درد

راه‌های پیشگیری از صدا دادن مفاصل

صدا دادن و تق تق زانو بدون درد مسئله‌ای نگران‌کننده‌ای نیست. بااین‌حال، در صورت صدا دادن مفاصل باید به فکر پیشگیری از آسیب‌دیدگی‌ زانو بیفتید. بهترین روش پیشگیری از صدا دادن زانو تقویت عضلات و ایجاد تعادل در عضلات چهار سر ران است. برای کاهش ضربه به زانو، در هنگام ورزش و پیاده‌روی کفش مناسبی بپوشید تا به کمر و زانوی شما فشار مضاعف وارد نکنید.

تحرک کم، اضافه‌وزن و استفاده نکردن از عضلات، باعث ضعیف شدن مفاصل زانو می‌شوند. با تمرین و تقویت عضلات چهار سر ران، می‌توانید زانوی خود را تقویت و از تق تق و صدا دادن زانو جلوگیری کنید. از جمله تمرین‌های تقویت زانو می‌توان به کشش ران در حالت ایستاده، حرکت لانج، اسکات، کشش عضله ساق پا و تمرینات فیزیوتراپی اشاره کرد.

مراجعه به پزشک برای صدا دادن زانو

اگر در هنگام راه رفتن، بلند شدن، خم شدن و ورزش دچار تق تق زانو می‌شوید و این مسئله با درد همراه است باید به فکر مراجعه به پزشک برای صدا دادن زانو باشید. اگر علت تق تق زانو، آسیب‌دیدگی و تغییر ساختار مفاصل زانو باشد، با هر حرکت زانو، این آسیب خودش را گسترش می‌دهد.

با مراجعه به پزشک، با توجه میزان مشکل زانو و علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن پزشک فرایندی درمانی را برای این مشکل در نظر می‌گیرد تا صدای مفاصل و علت تق تق زانو را برطرف کند و شخص دچار مشکلات بیش‌تر در آینده نشود. شنیدن صدا دادن زانو و تغییر ساختار زانو از مواردی است که حتماً باید جدی گرفته شوند و شخص سریعاً به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کند.

ممکن است برای تشخیص علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن بعد از معاینه فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی به تصویربرداری رادیولوژی و یا MRI نیز نیاز شود تا مفاصل زانو به‌درستی بررسی شوند.

درمان تق تق زانو

وقتی صحبت درمان تق تق زانو به میان می‌آید، باید بدانید که انتخاب روش درمانی مناسب به علت تق تق زانو بستگی دارد. مشورت با یک متخصص ارتوپدی یا یک فیزیوتراپیست، برای تعیین علت اصلی تق تق زانو و ایجاد یک برنامه درمانی مناسب بر اساس نیازهای خاص شخص ضروری است. آن‌ها می‌توانند یک ارزیابی جامع به بیمار ارائه دهند و مناسب‌ترین گزینه‌های درمانی را برای او توصیه کنند.  در اینجا برخی از گزینه‌های درمانی که معمولاً استفاده می‌شود را با هم بررسی خواهیم کرد.

کاهش وزن

 اضافه‌وزن به مفصل زانو فشار وارد می‌کند و همین می‌تواند علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن محسوب شود. کاهش وزن می‌تواند به کاهش فشار و از بین رفتن صدا دادن مفاصل و درمان تق تق زانو کمک کند. کم کردن وزن از وظایف زانو کم کرده و زانو در این صورت راحت‌تر می‌تواند وزن بدن را تحمل کند.

ورزش

درگیر شدن در تمرینات خاص یا فیزیوتراپی متناسب با تقویت عضلات اطراف زانو می‌تواند باعث ثبات و کاهش صدا دادن زانو شود. یک فیزیوتراپیست می‌تواند شما را با تمرینات مناسب راهنمایی کند و برنامه‌ای مخصوص برای درمان تق تق زانو بنویسد.

داروها

مسکن‌های بدون نسخه و داروهای ضدالتهاب مثل ابیوبروفن می‌توانند به مدیریت درد و کاهش التهاب مرتبط با علت تق تق زانو کمک کنند. بااین‌حال، این داروها تنها تسکین موقتی ایجاد می‌کنند و علت اصلی را برطرف نمی‌کنند. از طرفی بیش‌تر این داروها در زمان وجود تورم و التهاب در درمان تق تق زانو بیش‌تر کاربرد دارند.

بریس

زانوبندها یا بریس می‌توانند ثبات را در ساختار زانو ایجاد کنند، فشار را کاهش دهند و علت تق تق زانو را از بین ببرند. اگر صدای کلیک و تق تق زانو ناشی از بی‌ثباتی یا ناهماهنگی رباط باشد، بریس‌ها می‌توانند به درمان تق تق زانو کمک کنند.

مانیپولاسیون

اگر مشکل به علت وجود ناهنجاری در ساختار باشد، مراقبت‌های کایروپراکتیک، مانیپولاسیون یا درمان دستی زانو و مفاصل و همچنین ماساژ تراپی بافت عمیق یا ماساژ اصطکاکی می‌تواند به درمان تق تق زانو کمک کند.

 لیزر درمانی

 لیزر درمانی یک روش درمانی غیرتهاجمی است که از لیزرهای با شدت کم برای تحریک و ترمیم بافت و کاهش التهاب استفاده می‌کند. ممکن است در برخی موارد تق تق زانو با بهبود و کاهش درد کمک کند.

درمان تق تق زانو

مگنت تراپی

مگنت درمانی شامل استفاده از آهنربا یا میدان‌های مغناطیسی برای درمان شرایط مختلف دردناک است. بااین‌حال، باید اول علت اصلی صدای کلیک زانو و علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن مشخص شود و اگر برای آن مشکل مگنت تراپی کاربردی بود از آن استفاده شود.

شاک ویو

شاک ویو شامل ارسال امواج صوتی با انرژی بالا به ناحیه آسیب دیده برای تحریک التیام و کاهش درد است. استفاده از شاک ویو نتایج امیدوارکننده‌ای را در برخی از شرایط زانو و کاهش تق تق پا هنگام راه رفتن نشان داده است.

اولتراسوند

اولتراسوند هم شامل استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید گرما در عمق بافت‌ها، بهبود گردش خون، کاهش درد و بهبودی است. اولتراسوند یک روش مکمل عالی است و همراه با سایر روش‌های درمانی برای تق تق زانو می‌تواند مفید واقع شود.

انواع مختلفی از گزینه‌های درمان تق تق زانو موجود است. هر کدام از این گزینه‌ها بر اساس چیزهایی مانند شدت صدای تق‌تق، وجود یا عدم وجود التهاب و یا درد و دامنه حرکت مفصل تجویز می‌شود. تا زمانی که از گزینه‌های غیرتهاجمی استفاده نشده باشد، عمل جراحی به‌عنوان گزینه درمانی تجویز نمی‌شود.

سخن پایانی

بررسی علت تق تق زانو ازاین‌جهت مهم می‌شود که صدا دادن مفاصل ممکن است ناشی از یک بیماری زمینه‌ای یا یک آسیب جدی باشد. درحالی‌که صدا دادن زانو بدون درد احتمال چیز خاصی نیست و علت صدا دادن مفاصل موردی بی‌خطر است. اما درصورتی‌که با درد و تورم همراه شود، باید سریعاً به پزشک مراجعه شود.

به یاد داشته باشید، مداخله زودهنگام و تشخیص علت صدا دادن مفاصل برای جلوگیری از بروز مشکلات در آینده بسیار مهم است. مخصوصاً علت صدا دادن زانو در نوجوانان که باید خیلی سریع بررسی و درمان شود.

در این مقاله از کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی علت تق تق مچ پا هنگام راه رفتن و تق تق زانو پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای استفاده از درمان صدا دادن مفاصل زانو می‌توانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره 02186081671 تماس بگیرید و وقت نوبت خودتان رو بی‌دردسر رزرو کنید. هم‌چنین سوالات خود درباره درمان تق تق زانو را می‌توانید در کامنت‌ها از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا بهره‌مند شوید.

 

دسته بندی : مقالات

8 نظر در “7 علل تق تق زانو و مچ پا هنگام راه رفتن + راه درمان قطعی

  1. وقتتون بخیر. علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن چی میتونه باشه؟ ممکنه از کمبود یه سری ویتامین باشه؟ من چند وقته زانوم صدا میده موقع راه رفتن خیلی میترسم.

    1. سلام خانوم محمدی عزیز
      صدا دادن زانو هنگام راه رفتن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله آسیب دیدگی، آرتروز، تغییرات در غضروف، بی ثباتی مفصل و آسیب به مینیسک. کمبود ویتامین ها نیز می تواند یکی از دلایل صدا دادن زانو باشد. اگر نگران صدا دادن زانو خود هستید، باید به پزشک خود مراجعه کنید تا علت آن را تشخیص دهد. برای معاینه و درمان هم میتوانید به کلینیک سایا مراجعه کنید.

  2. سلام.من ۲۲ سالمه و مدت هاست مچ پام هنگام راه رفتن و نشستن و برخاستن صدا میده .از طرفی هیچ درد یا تورمی هم ندارم ولی این صدا هم بلنده هم زیاد تکرارمیشه آیا باید نگران باشم و پیگیری کنم ؟

    1. سلام وقتتون بخیر
      صدا دادن مچ پا و زانو هنگام راه رفتن به تنهایی نگران کننده نیست. در واقع، این یک عارضه نسبتاً شایع است که می تونه در افراد در هر سنی رخ بده. با این حال، اگر صدا دادن مچ پا شدید باشه یا همراه با درد یا تورم باشه، ممکن است نشانه یک مشکل جدی تر مانند آسیب دیدگی یا آرتروز باشه.

  3. سلام من موقع راه رفتن و دویدن پام صدا میده و 16 سالمه پام هم ضربدری یعنی زانوهام نردیک به هم ولی از زانو تا مچ پام به از هم فاصله داره. میخواستم بدونم که آیا مشکل جدی؟ یکی اینکه افتاب کم میرم. بعد این مشکل پام هم ارثی.پدرم که 40 سال سن داره هم مثل من از کوچیکی تا الان صدا میده پاش موقع دویدن و راه رفتن. مچ پام رو که میچرخونم یا بالا و پایین میاورم صدا میدهد زانوم هم کمی به همین صورت ولی کم تر از مچ پا بعد اینکه من خیلی مینشینم میتونه اینم باشه که ایجاد حباب تو مفصل هام بشه. تا صدا بدن؟ اخه کم هم ورزش میکنم.

    1. سلام امیرعلی عزیز
      صدای پا هنگام راه رفتن یا دویدن می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در برخی موارد، این صداها بی‌ضرر هستند و نشان‌دهنده هیچ مشکلی نیستند. در برخی موارد دیگر، اما ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل جدی‌تر مانند آسیب‌دیدگی، آرتروز یا بیماری دیگری باشد. در مورد شما، با توجه به اینکه صدای پاهای شما از کودکی وجود داشته است و ارثی است، احتمال اینکه مشکل جدی باشد، کمتر است. با این حال، توصیه می‌کنم که برای اطمینان از سلامتی پاهای خود، به کلینیک مراجعه کنید تا پاسخ قطعی با معاینه به شما داده شود.

  4. سلام من ۱۵ سالمه ۱۰ که فوتبال بازی میکنم حدود ۸ ماه پیش مچ پای چپ من پیچ خورد جوری که رباطش پاره شد از اون به بعد هر وقت مچم رو میپیچونم یک صدای بلند که درد نداده از همون ناحیه که رباط پاره شده بود میده دلیلش چیه؟

    1. سلام امیرعلی عزیز
      هنگامی که رباط پاره می شود، می تواند منجر به شل شدن مفصل شود. این شل شدن می تواند باعث شود که استخوان ها در حین حرکت مفصل به طور غیرطبیعی روی یکدیگر ساییده شوند و در نتیجه صدای تق تق یا پاپ ایجاد شود. در برخی موارد، این صدا ممکن است با درد همراه باشد. با این حال، همچنین ممکن است بدون درد باشد، به خصوص اگر آسیب قبلی به طور کامل التیام نیافته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *