دیسک کمر چیست؟+ 5 تا از خطرناک ترین علائم دیسک کمر

تاریخ انتشار : 9 مهر 1402 | آخرین به روز رسانی : 27 اسفند 1402
علائم دیسک کمر

دیسک کمر عارضه‌ای است که سبک زندگی این روزها از ابتدای میان‌سالی در میان افراد زیادی خودش را پنهان می‌کند و در آینده‌ای نه‌چندان دور خودش را نشان می‌دهد. شاید هر کسی در طول روز، درد خفیفی را در ناحیه کمر حس کند که در واقع این دردهای ریز، همگی می‌توانند هشداری بر دیسک کمر باشند.

دیسک کمر این روزها به دلیل نشستن طولانی‌مدت افراد در هنگام کار خیلی گسترش پیدا کرده است. البته که دلایل دیگری نیز مثل بلند کردن اجسام سنگین و نشستن و ایستادن نادرست نیز می‌توانند باعث دیسک کمر بشوند که همگی این موارد و علائم و نشانه های دیسک کمر را در این مطلب از کلینیک فیزیوتراپی سایا با هم بررسی خواهیم کرد.

 

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

آناتومی ستون فقرات برای شناخت بهتر دیسک کمر

شاید این جمله باعث تعجب شما بشود اما هر حرکتی که در طول روز انجام می‌دهیم، به طریقی به کمر ما مرتبط می‌شود. دیسک‌های موجود در ستون فقرات نیز نقش مهمی در راحتی این حرکات دارند و در واقع همانند یک ضربه‌گیر از مهره‌های ستون فقرات محافظت می‌کنند. این مهره‌های با پشتیبانی از بالاتنه، امکان حرکت در هر جهتی را به ما می‌دهند.

ستون فقرات از 5 بخش و 33 مهره تشکیل شده است که توسط دیسک‌های اسفنجی از هم جداشده‌اند. ستون فقرات از بالا از ناحیه گردن که دارای 7 مهره است شروع می‌شود. بخش بعدی ستون فقرات سینه‌ای با 12 مهره است که وظیفه اصلی آن حفاظت از قلب و ریه می‌باشد. موضوع اصلی این مطلب ما 5 مهره بعدی هستند که مهره‌های کمری می‌باشند. البته که مهره‌های ستون فقرات تا ریز کمر و قسمت خاجی ادامه دارند و در نهایت استخوان دنبالچه را تشکیل می‌دهند.

 

آناتومی ستون فقرات

دیسک کمر چیست؟ ویدئو

اشاره کردیم که ستون فقرات کمری از 5 مهره در ناحیه کمر تشکیل شده است که بیماری دیسک کمر نیز در همین قسمت خودش را نشان می‌دهد. دیسک کمر ماده‌ای همانند ژلاتین در میان استخوان‌ مهره‌های کمر می‌باشد که با جنس خاصش امکان حرکت این مهره‌های روی یکدیگر را فراهم می‌کند. از طرفی یک لایه بیرونی محکم نیز در دور دیسک قرار دارد که حلقه دیسک می‌باشد. خیلی جالبه که حلقه دیسک از ماده ژلاتینی یا نوکلئوس پولپوزوس از مهره‌ها محافظت می‌کند و حلقه دیسک نیز وظیفه محافظت از این ماده ژله‌ای را بر عهده دارد.

 

 

آسیب دیسک کمر در اثر چه عواملی است؟

با افزایش سن، دیسک بین مهره‌های کمر ممکن است مایع خود را از دست بدهد و خشک شود. با این اتفاق، دیسک اسفنجی که بین قسمت‌های استخوانی ستون فقرات قرار دارد و به‌عنوان یک ضربه‌گیر عمل می‌کند؛ فشرده می‌شود. این فشردگی دیسک کمر منجر به شکستگی حلقه بیرونی سخت دیسک کمر می‌شود و هسته داخلی دیسک بیرون زده و دیسک برآمده رخ می‌دهد. در واقع فشردگی بین دیسک‌ها باعث تخریب لایه بیرونی دیسک کمر می‌شود و به همین دلیل بیرون‌زدگی دیسک کمر رخ می‌دهد. در کل افزایش سن نیز بدن شخص را خشک کرده و این از دست دادن مایعات بدن، می‌تواند فتق یا همان بیرون‌زدگی دیسک کمر را به همراه داشته باشد. همچنین آسیب دیسک کمر ممکن است زمانی رخ بدهد که لایه سخت بیرونی، دچار پارگی و آسیب بشود و ماده ژله‌ای به بیرون بریزد.

همان‌طور که دیسک به شکستن ادامه می‌دهد، یا با فشار مداوم بر ستون فقرات، هسته داخلی ممکن است در واقع از حلقه پاره شود. این یک پارگی یا فتق دیسک است. تکه‌های مواد دیسک می‌توانند روی ریشه‌های عصبی واقع در پشت فضای دیسک فشار بیاورند. این می‌تواند باعث درد، ضعف، بی‌حسی یا تغییر در حس شود. در هنگام فتق دیسک کمر و نشت مواد داخلی‌اش، دیسک به‌سرعت از حالت عادی زندگی روزمره به ایجاد درد عصبی تبدیل شود و باعث ایجاد کمردرد و احتمالاً درد و علائم عصبی در پا بشود. بیشتر فتق‌های دیسک در قسمت تحتانی ستون فقرات کمری، به‌ویژه بین مهره‌های چهارم و پنجم کمری و بین مهره پنجم کمری و مهره اول خاجی (سطوح L4-5 و L5-S1) اتفاق می‌افتد. انواع آسیب‌های دیسک کمر را در فهرست زیر مشاهده می‌کنید.

  • ساییدگی دیسک کمر
  • فتق دیسک کمر
  • نازک شدن دیسک کمر
  • برآمدگی دیسک
  • به‌ وجود آمدن خار استخوانی

پا درد در امتداد مسیر عصب سیاتیک از علائم شایع فتق دیسک کمر می‌باشد.

شایع ترین علائم دیسک کمر

شاید همگی دیسک کمر را با درد کمر بشناسند، اما در بیش‌تر مواقع پارگی دیسک کمر، پاهای شخص را درگیر می‌کند. علائم عصبی و ‌حسی مانند گزگز و سوزش و خواب رفتن کل اندام تحتانی و بی‌حسی آن از جمله علائم دیسک کمر می‌باشند. از واضح‌ترین نشانه های دیسک کمر احساس درد شدید در خود کمر شخص در هنگام حرکت کردن است. درد سیاتیک نیز از جمله علائم دیسک کمر می‌باشد که باید جدی گرفته شود. این درد از باسن شروع شده و تا پشت، ساق و داخل پا ادامه دارد. حتی ممکن است شخص دچار کمردرد هم نشود و پارگی دیسک کمر خودش را از طریق درد مسیر رگ سیاتیک در پشت ساق پا نشان دهد.

علائم دیسک کمر شاید با توجه به محل و مقدار آسیب‌دیدگی دیسک متفاوت باشد. از درد متوسط در پشت و باسن تا بی‌حسی و ضعف گسترده در قسمت پایین کمر همگی از نشانه های دیسک کمر محسوب می‌شوند. شاید به نظر برسد که درد ناشی از فتق دیسک کمر به‌طور ناگهانی رخ می‌دهد، اما معمولاً آسیب‌دیدگی دیسک کمر نتیجه یک روند تدریجی و فرسایشی است. معمولاً بیرون‌زدگی و فتق دیسک کمر به عصب مجاور فشار می‌آورد یا ملتهب می‌شود و باعث می‌شود درد در طول عصب منتشر شود.

علائم فتق دیسک کمر معمولاً درصورتی‌که آسیب‌دیدگی گسترده باشد شدیدتر است. اگر فتق دیسک عصب را تحت تأثیر قرار ندهد، درد می‌تواند خفیف‌تر و محدود به کمر باشد. در برخی موارد، کمردرد یا پا درد که برای چند روز رخ می‌دهد و سپس از بین می‌رود، اولین نشانه فتق دیسک است. در ادامه برخی از ویژگی‌های کلی علائم و نشانه های دیسک کمر را در ادامه بررسی می‌کنیم.

علائم دیسک کمر

درد و بی‌حسی پا از علائم دیسک کمر

پارگی دیسک کمر با بی‌حسی پا نیز همراه است. در واقع دیسک کمر بیش‌تر از این که با کمردرد همراه باشد، با درد رگ سیاتیک، ضعیف شدن عضلات پاها و بی‌حسی خودش را نشان می‌دهد. هم قسمت حسی و هم قسمت حرکتی پاها در معرض خطر فتق دیسک کمر قرار دادند. اختلال در اندام‌های تحتانی و بی‌حسی می‌تواند نشان‌دهنده فشار زیاد روی عصب‌های فرد باشد و باید خیلی زود درمان دیسک کمر انجام شود.

درد ساق پا معمولاً بدتر از کمردرد است. علائم دیسک کمر می‌توانند خودشان را به‌عنوان درد عصبی در پا نشان دهند.

درد عصبی دیسک کمر مهم ترین علائم دیسک کمر

قابل‌توجه‌ترین علائم دیسک کمر معمولاً به‌عنوان درد عصبی در پا توصیف می‌شود. درد آسیب دیسک کمر در پا معمولاً حسی شبیه به سوزش، سوزن‌سوزن شدن، شوک الکتریکی، و یا چیزی مشابه به سوراخ شدن در پا، ساق و انگشتان پا توصیف می‌شود.

مکان متغیر علائم دیسک کمر

  بسته به متغیرهایی مانند محل فتق دیسک و میزان آسیب‌دیدگی علائم دیسک کمر ممکن است در قسمت پایین کمر، باسن، جلو یا پشت ران، ساق پا، پا و حتی انگشتان پا مشاهده شود و معمولاً فقط یک طرف بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

افتادگی پا از علائم دیسک کمر

علائم عصبی دیسک کمر ممکن است شامل مشکل در بلند کردن پا هنگام راه رفتن یا ایستادن روی توپ پا باشد، وضعیتی که به‌عنوان افتادگی پا شناخته می‌شود. افتادگی پا در واقع بیان‌گر یک مشکل عصبی و بعضاً عضلانی است و یکی از علائم دیسک کمر محسوب می‌شود.

درد پایین کمر

درد پایین کمر نیز یکی از علائم دیسک کمر است. این نوع درد ممکن است با سفتی کمر نیز همراه باشد. اگر فتق دیسک کمر باعث اسپاسم عضلانی بشود، درد ممکن است تا حدودی با یک یا دو روز استراحت نسبی، قرار دادن کمپرس یخ یا کیسه آب گرم و دراز کشیدن به پشت با یک بالش زیر زانو تا حدودی کاهش یابد.

دردی که با حرکت بدتر می‌شود

درد دیسک کمر می‌تواند ناشی از ایستادن یا نشستن طولانی‌مدت و یا پس از راه رفتن حتی در فاصله کوتاهی ایجاد شود. اما با تداوم حرکت اگر درد تشدید یابد، این اخطاری برای وجود دیسک کمر محسوب می‌باشد. در برخی موارد حتی خنده، عطسه یا سایر اقدامات ناگهانی نیز ممکن است درد را تشدید کند.

درد در هنگام خم شدن به جلو

بسیاری متوجه می‌شوند که وضعیت‌هایی مانند خم شدن به جلو روی صندلی، یا خم شدن به سمت جلو در ناحیه کمر، درد پا را به‌طور قابل‌توجهی بدتر می‌کند. این نوع درد نیز یکی نشانه های دیسک کمر است که باید هشدار آن را جدی گرفت.

درد در هنگام خم شدن به جلو از علائم دیسک کمر

شروع سریع درد

درد فتق دیسک کمر معمولاً به‌سرعت ایجاد می‌شود، حتی ممکن است هیچ اقدام یا رویداد قابل‌شناسایی که باعث درد شود وجود نداشته باشد. فقط و فقط یک درد سریع در کمر یا پاها، هشداری برای دیسک کمر محسوب می‌شود.

سایر علائم دیسک کمر که باید بدانید:

  • کمردرد متناوب و مداوم
  • درد در هنگام پیاده‌روی
  • اسپاسم عضلات پشت
  • سیاتیک
  • ضعف عضلانی در پاها
  • بی‌حسی پا
  • کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا
  • گزگز باسن تا پشت زانو
  • درد هنگام نشستن و بلند شدن
  • درد و خشکی کمر و پاها در هنگام بیدار شدن
  • عدم کنترل ادرار و مدفوع

 

“حتی یک آسیب می‌تواند فشار زیادی بر دیسک کمر وارد کند و به علت دیسک کمر تبدیل شود. مثل یک آسیب تروماتیک، مانند افتادن یا تصادف رانندگی”

 

مهم ترین علت دیسک کمر چیست؟

بیماری دیسک کمر به دلیل تغییر در ساختار دیسک نرمال ایجاد می‌شود. بیشتر اوقات، بیماری دیسک در نتیجه افزایش سن و شکسته شدن طبیعی دیسک رخ می‌دهد. گاهی اوقات، آسیب شدید می‌تواند باعث فتق دیسک طبیعی شود. همچنین  یک آسیب ممکن است باعث بدتر شدن فتق دیسک شود. فتق دیسک اغلب در نتیجه ساییدگی و پارگی تدریجی مرتبط با افزایش سن است. با بالا رفتن سن افراد، دیسک‌ها کمتر انعطاف‌پذیر می‌شوند و بیشتر مستعد پارگی یا پاره شدن با فشار یا پیچش جزئی می‌شوند.

اکثر مردم نمی‌توانند علت دیسک کمر خود را مشخص کنند. گاهی اوقات، استفاده از عضلات پشت به‌جای عضلات ساق و ران برای بلند کردن اجسام سنگین می‌تواند منجر به فتق دیسک شود، همان‌طور که آسیب در حین بلند کردن اجسام، چرخش و پیچ‌خوردگی نیز می‌توانند علت دیسک کمر محسوب شوند.

 

“از دست دادن حس و ضعف در پا از علائم دیسک کمر می‌باشد.”

خطر ابتلا به دیسک کمر در چه افرادی بیشتر است؟

اگرچه سن، شایع‌ترین خطر دیسک کمر است، اما عدم تحرک بدنی می‌تواند باعث ضعیف شدن عضلات پشت و شکم شود که ممکن است به‌درستی از ستون فقرات حمایت نکنند. صدمات کمر نیز زمانی افزایش می‌یابد که افرادی که معمولاً فعالیت بدنی ندارند در فعالیت‌های بیش‌ازحد سخت شرکت کنند. کارهایی که نیاز به بلند کردن اجسام سنگین و پیچاندن ستون فقرات دارند نیز می‌توانند باعث آسیب به کمر شوند. عواملی که می‌توانند خطر فتق دیسک را افزایش دهند را در زیر مشاهده می‌کنید.

  •  اضافه‌وزن: اضافه‌وزن بدن باعث ایجاد فشار اضافی بر روی دیسک‌های کمر می‌شود.
  • کار فیزیکی سنگین: افرادی که از نظر فیزیکی مشاغل سختی دارند، بیشتر در معرض خطر مشکلات کمر هستند. بلند کردن مکرر، کشیدن، هل دادن، خم شدن به طرفین و چرخاندن نیز می‌توانند خطر فتق دیسک را افزایش دهد.
  • ژنتیک : برخی افراد استعداد ابتلا به فتق دیسک را ژنتیکی به ارث می‌برند.
  • سیگار: تصور می‌شود که سیگار باعث کاهش اکسیژن‌رسانی به دیسک‌ها می‌شود و باعث می‌شود آن‌ها سریع‌تر تجزیه شوند.
  • رانندگی مکرر: نشستن طولانی‌مدت همراه با لرزش موتور وسیله نقلیه می‌تواند به ستون فقرات فشار وارد کند.
  • بی‌تحرکی: بی‌تحرکی نیز خطر دیسک کمر را افزایش می‌دهد. به همین دلیل است که ورزش منظم می‌تواند به جلوگیری از فتق دیسک کمک کند.

دیسک کمر چیست؟

 

 نحوه تشخیص دیسک کمر 

وقتی افرادی که دارای نشانه های دیسک کمر هستند نزد پزشک می‌روند، اولین گام برای تشخیص دیسک کمر بررسی کامل پرونده پزشکی و معاینه فیزیکی است. بررسی پزشک با پرسیدن سوال در مورد نحوه و زمان شروع درد است. پزشک احتمالاً در مورد درمان‌ها یا آسیب‌های قبلی نیز سؤال می‌کند. از طرفی بیمار دارای نشانه های دیسک کمر باید به‌دقت محل درد و احساس آن را توصیف کند و همچنین به یاد داشته باشد که در چه مواقعی درد بیش‌تری احساس می‌کرده است. این‌ها همه موارد و سوال‌هایی در راستای تشخیص دیسک کمر می‌باشند.

معاینه فیزیکی برای تشخیص دیسک کمر

معاینه فیزیکی برای تشخیص دیسک کمر بسیار مهم است و معمولاً شامل خم شدن و کشش بیمار است. یکی از این معاینه‌ها ارزیابی و بررسی عصبی بیمار است.

 

معاینه فیزیکی برای تشخیص دیسک کمر

 

برای تعیین اینکه آیا مشکل عصبی وجود دارد یا خیر، پزشک معمولاً به دنبال علائم از بی‌حسی و ضعف در ساق و پا است. ممکن است از بیمار خواسته شود که به‌طور عادی و روی نوک پا راه برود تا افتادگی پا را بررسی کند. در افتادگی پا که یکی از نشانه های دیسک کمر است، عضلات لازم برای خم کردن مچ پا و انگشتان، ضعیف می‌شوند. قدرت عضلانی و رفلکس در نواحی دیگر نیز احتمالاً بررسی می‌شود. رفلکس‌ها ممکن است کندتر از حد طبیعی باشند یا وجود نداشته باشند.

ممکن است از بیمار خواسته شود که به جلو و عقب خم شود و ازیک‌طرف به سمت دیگر خم شود تا دامنه حرکتی بیمار مشخص شود. به این دلیل که تشدید درد ساق با بالا بردن مستقیم ساق پا ممکن است نشان‌دهنده فتق دیسک کمر باشد، تست بلند کردن پا نیز ممکن است انجام شود.

بیمار صاف روی پشت دراز می‌کشد و پزشک به‌آرامی پای آسیب‌دیده را بالا می‌آورد تا زمانی که درد احساس شود. اگر زمانی که ساق پا با زاویه 30 تا 70 درجه بالا می‌رود، درد ایجاد شود، نشانه فتق دیسک کمر در نظر گرفته می‌شود.

درمان دیسک کمر

همچنین پزشک با نظارت بر راه رفتن شخص، بررسی ستون فقرات کمری می‌تواند تا حد زیادی از تشخیص دیسک کمر اطمینان پیدا کند. نقص در ایستادن یا راه رفتن نشان از نقص حرکتی دارد و احتمال پارگی دیسک کمر را بیش‌تر می‌کند. مثلاً اگر با هر قدم سمت چپ، کمر شخصی تیر بکشد، احتمالاً دچار فتق دیسک کمر شده است. عدم توانایی بالا آوردن پاها و تکان دادن مچ پا نیز می‌تواند خبر از پارگی دیسک کمر بدهد.

اگر پزشک هیچ نشانه‌ای از یک مشکل جدی را مشاهده نکند، درد شدید نباشد، و هیچ آسیب تروماتیکی وجود نداشته باشد، آزمایش‌های تصویربرداری ممکن است در این مرحله ضروری نباشد. ولی در صورت وجود درد، انجام یک تست تصویربرداری برای تشخیص دیسک کمر الزامی است.

تست‌های تصویربرداری برای تشخیص دیسک کمر

چندین تکنیک تصویربرداری ممکن است برای شناسایی منبع فتق دیسک کمر استفاده شود. MRI دقیق‌ترین ارزیابی از ناحیه ستون فقرات کمری ارائه می‌دهد و می‌تواند نشان دهد که فتق دیسک کجاست و چگونه به ریشه عصبی برخورد می‌کند. اغلب، اسکن MRI برای کمک به برنامه‌ریزی جراحی تجویز می‌شود.

ممکن است بنا به دلایلی شخص نتواند MRI انجام دهد. در این‌جا توصیه می‌شود که از سی‌تی‌اسکن استفاده کند. البته روش‌های دیگری مثل الکترومیوگرافی (EMG)، اشعه ایکس و میلوگرام نیز می‌توانند به تشخیص دیسک کمر کمک کنند.

درمان دیسک کمر به‌صورت غیر جراحی

هدف اصلی درمان دیسک کمر، کاهش درد و سایر نشانه های دیسک کمر است. در واقع درمان دیسک کمر لزوماً اصلاح آناتومی ستون فقرات نیست. اغلب اوقات، با استفاده از درمان های غیر جراحی دیسک کمر به‌سرعت کاهش می‌یابند. اگر چنین درمان‌هایی پس از 6 هفته نتیجه‌ای نداشته باشند، ممکن است روش‌های قوی‌تر و طولانی‌مدت در نظر گرفته شود. در برخی موارد نیز برای درمان دیسک کمر شاید جراحی لازم شود. اما بدانید که امروزه تا حد زیادی درمان های غیر جراحی دیسک کمر نیاز به جراحی را برطرف کرده‌اند.

استراحت در بستر برای درد شدید بهتر است به یک یا دو روز محدود شود، زیرا استراحت طولانی منجر به سفتی و درد بیشتر می‌شود. پس‌ازآن مرحله، فعالیت سبک و حرکت مکرر توصیه می‌شود. از بلند کردن اجسام سنگین و ورزش‌های سنگین نیز باید اجتناب شود. داروهای ضدالتهابی بدون نسخه  مانند ایبوپروفن و شل‌کننده‌های عضلانی در هنگام اسپاسم برای درمان درد و التهاب زیر نظر پزشک نیز توصیه می‌شود.

بهترین روش درمان دیسک کمر در خانه روشی است که تهاجمی نباشد و کنترل درد با یک روش محافظه‌کارانه انجام شود. این که شخص دقیقاً از کدام روش درمان دیسک کمر باید استفاده کند، بهتر است بعد از MRI مشخص شود. دیسک کمر نرمال و خفیف، معمولاً با فیزیوتراپی و ورزش‌های مناسب همراه با استراحت درمان می‌شود. البته این خیلی مهم است که فرد صبوری لازم را داشته باشد تا پزشک بتواند به‌مرور زمان، روند درمان را تکمیل کند.

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

 

انواع درمان های غیر جراحی دیسک کمر

امروزه دیگر افراد مبتلا به آسیب دیسک کمر نیاز نیست نگران جراحی باشند. البته رعایت نکاتی مثل استراحت و دوری از کار سنگین در طول درمان، ورزش سبک نیز می‌توانند کمکی برای درمان دیسک کمر باشند. هم‌چنین در برخی موارد استفاده از داروهای ضدالتهاب و شل‌کننده عضلات نیز می‌توانند مفید باشند. فیزیوتراپی، سرما و گرما درمانی، مگنت‌تراپی، الکتروتراپی TENS و اولتراسوند از جمله روش‌های غیر جراحی درمان دیسک کمر در کلینیک تخصصی سایا می‌باشند. این روش‌ها همگی فشار وارده بر اعصاب  و التهاب موجود را کاهش می‌دهند که رفته‌رفته منجر به درمان دیسک کمر می‌شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی یکی از روش‌های موثر و بدون جراحی برای درمان دیسک کمر است. به کمک فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی می‌توان درد کمر را کم و از آسیب‌های آینده جلوگیری کرد. البته تمرینات فیزیوتراپی بر روی کم کردن فشار روی دیسک کمر، تقویت عضلات کمر و محافظت از دیسک در برابر آسیب‌های آینده تمرکز دارد. البته این خیلی مهم است که با یک برنامه شخصی‌سازی‌شده تمرینی، جلسات فیزیوتراپی شروع شود و حرکات اصلاحی با دقت و به‌درستی انجام شوند تا روند درمان دیسک کمر به‌درستی مسیرش را طی کند.

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

گرما و سرما درمانی

سرما و گرما شاید متضاد یک‌دیگر باشند، اما ترکیب آن‌ها نیز می‌تواند یک گزینه عالی برای تقویت آرامش و تسکین درد به شمار بیاید و یک روش موثر برای تسکین درد و درمان دیسک کمر می‌باشد. این روش به شکل‌های مختلفی انجام می‌شود. اما یکی از روش‌های مرسوم آن استفاده از سنگ‌های گرم، آب‌درمانی و تعیین دقیق دما می‌باشد.

استفاده از کمپرس یخ ممکن است برای کاهش التهاب اولیه و اسپاسم عضلانی مرتبط با فتق دیسک کمر مفید باشد. ماساژ یخ نیز می‌تواند مفید باشد. یخ در 48 ساعت اول پس از شروع کمردرد بیشترین تاثیر را دارد.

اعمال گرما نیز می‌تواند به تسکین اسپاسم عضلانی دردناک بعد از 48 ساعت اول کمک کند. پدهای گرمایشی، کمپرس گرم و پدهای حرارتی چسبی گزینه های خوبی هستند.

مگنت تراپی

مگنت تراپی یک روش غیر جراحی موثر و ایمن در درمان دیسک کمر است. مگنت تراپی یک روش پرکاربرد برای درمان دیسک کمر در کلینیک سایاست. مگنت تراپی علاوه بر از بین بردن درد، با افزایش جریان خون و اکسیژن و به بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده و افزایش سرعت سوخت‌وساز سلول‌ها کمک می‌کند. به همین دلیل هم هست که مگنت درمانی این روزها به روشی پرکاربرد تبدیل شده و افراد زیادی را از انجام جراحی برای درمان دیسک کمر نجات داده است.

الکتروتراپی TENS

روش الکتروتراپی TENS یک روش عالی برای تسکین درد و درمان دیسک کمر است. در این روش ضربه‌های الکتریکی کوچکی از طریق پوست به اعصاب ارسال می‌شوند و پایانه‌های عصبی  را مسدود می‌کنند. در نتیجه مغز سیگنال درد را دریافت نکرده و شخص دردی را حس نخواهد کرد. الکتروتراپی TENS یک روش امن و بدون عوارض جانبی در فرایند درمان دیسک کمر است و می‌توان از آن با خیال راحت استفاده کرد.

اولتراسوند

با استفاده از پرتوهای انرژی اولتراسوند یا فراصوت بر روی اعماق بدن بدون آسیبی به بافت‌های بدن درمان دیسک کمر به کمک اولتراسوند شروع می‌شود.. پس در هنگام استفاده از اولتراسوند هیچ نگرانی بابت زخم و عفونت نخواهد داشت. اولتراسوند باعث تخریب دقیق بافت آسیب‌دیده می‌شود و بدون نیاز به عمل جراحی، عصب‌های عامل درد ديسك را از بین می‌برد. اولتراسوند یک روش غیر‌تهاجمی، ایمن، به‌صرفه و درعین‌حال به‌شدت موثر در درمان دیسک کمر می‌باشد.

جراحی دیسک کمر

جراحی دیسک کمر تنها زمانی توصیه می‌شود که درمان‌های غیرجراحی نتیجه مطلوبی نداشته باشند یا شدت درد و عوارض به حدی بالا رفته باشند که بر زندگی روزمره تأثیرگذار باشند. این نوع جراحی به دلیل خطرات و پیامدهای آن معمولاً به عنوان آخرین گزینه در نظر گرفته می‌شود و معمولاً برای بیمارانی که نتوانسته‌اند درد را با روش‌های غیرجراحی کنترل کنند توصیه می‌شود.

یکی از روش‌های معمول جراحی برای درمان دیسک کمر میکرودیسکتومی است. در این روش، جراح از طریق یک برش کوچک در پوست و با استفاده از وسایل جراحی مخصوص، قسمتی از دیسک کمر را که فشار بر عصب‌ها وارد کرده است، حذف می‌کند. بعد از جراحی، بیمار معمولاً به مدت تا ۳ هفته بهبود می‌یابد و دردها بهبود می‌یابند. اما بهبودی کامل ممکن است چند هفته یا حتی چند ماه طول بکشد و در برخی موارد، دردها و عوارض باقیمانده پس از جراحی نیازمند درمان و مراقبت بیشتری باشند.

اگرچه بسیاری از بیماران پس از انجام جراحی تسکین فوری از دردها را تجربه می‌کنند، اما همچنان لازم است که پس از عمل جراحی به دقت به راهنمایی‌ها و توصیه‌های پزشک پایبند بمانند تا بهبودی کامل و بازگشت به فعالیت‌های روزمره را تسریع کنند و از مشکلات بعدی جلوگیری کنند.

 

آموزش پیشگیری از دیسک کمر

اولین سوال این است که آیا دیسک کمر قابل پیش‌گیری است؟ شاید دیسک کمر برای برخی از افراد ناشی از بالا رفتن سن و اجتناب‌ناپذیر باشد اما برای پیشگیری از دیسک کمر است نکات ساده‌ای وجود دارد که اگر هم به‌صورت کامل از آن جلوگیری نکند، می‌تواند تا حد زیادی وقوع آن را به تاخیر بیندازد. در زیر نکات پیشگیری از دیسک کمر را بررسی خواهیم کرد.

  • ورزش سبک و مستمر می‌تواند قدرت عضلات و انعطاف‌پذیری آن‌ها را افزایش دهد و از بروز دیسک کمر جلوگیری کند.
  • داشتن وزن و BMI مناسب می‌تواند از ایجاد فشار اضافی روی بدن و ستون فقرات جلوگیری کند. به‌هرحال یک علت دیسک کمر فشار مداوم روی ستون فقرات است.
  • سیگار نکشید. اگر هم می‌کشید همین امروز برای ترک سیگار اقدام کنید. چون که سیگار کشیدن باعث خشک شدن بدن می‌شود. الکل هم مورد دیگری است که باید از همین حالا از آن دوری کنید.
  • ایستادن و نشستن درست و رعایت ارگونومی می‌تواند از دیسک کمر پیش‌گیری کند.

 

عوارض دیسک کمر برای بیماران

عوارض دیسک کمر برای بیماران بسیار گسترده و متنوع است. این بیماری باعث ایجاد درد شدید در ناحیه کمر و پاها می‌شود که می‌تواند تا حدی غیرقابل تحمل باشد. اما از جمله عوارض دیگری که ممکن است در اثر دیسک کمر بروز کند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختلال در فعالیت‌های روزانه: دیسک کمر می‌تواند باعث محدودیت و مشکل در انجام فعالیت‌های روزمره شود، از جمله رانندگی، راه رفتن و حتی انجام وظایف ساده در خانه یا محل کار.
  • ضعف عضلات و بی‌حسی: فشار و فشرده شدن عصب‌های موجود در نزدیکی دیسک ممکن است باعث ضعف عضلات و بی‌حسی در پاها شود که این موضوع می‌تواند توانایی حرکتی فرد را به شدت محدود کند.
  • مشکلات در کنترل روده و مثانه: برخی از بیماران ممکن است به علت فشار دیسک بر روی عصب‌های محیطی، مشکلاتی در کنترل روده و مثانه تجربه کنند که این مسئله می‌تواند به شدت از کیفیت زندگی آن‌ها تحت تأثیر قرار دهد.
  • افزایش خطر عوارض جانبی: در صورت عدم مراقبت و درمان مناسب، دیسک کمر می‌تواند به مشکلات جدی‌تری مانند فشار بیشتر بر روی عصب‌ها، ایجاد التهابات، و حتی فشار بر روی نخاع منجر شود که این موارد می‌توانند به عوارض دائمی و جبران‌ناپذیر منجر شوند.

به طور کلی، بیماران مبتلا به دیسک کمر باید به دقت علائم و عوارض خود را مشاهده کرده و از مراجعه به پزشک متخصص و دریافت درمان مناسب بهره‌مند شوند تا از تشدید عوارض و تاثیرات جانبی بیشتر جلوگیری شود.

زندگی با دیسک کمر چگونه است؟

زندگی با دیسک کمر می‌تواند چالش‌هایی را برای فرد ایجاد کند، اما با رعایت برخی اصول و راهکارها می‌توان بهبودی و کنترل دردها را تجربه کرد. در زیر برخی از نکات مهم برای زندگی با دیسک کمر را بیان کرده‌ام:

  • پایبندی به برنامه درمانی: مراجعه به پزشک متخصص و پایبندی به برنامه درمانی توصیه شده از جمله مصرف داروها، فیزیوتراپی و تمرینات مناسب برای تقویت عضلات پشتی و شکمی، می‌تواند کمک شایانی به کاهش دردها و بهبود کیفیت زندگی داشته باشد.
  • تحرک و ورزش منظم: انجام ورزش‌های مناسب و تمرینات کاردرمانی زیر نظر متخصص می‌تواند به بهبودی و استقامت عضلات کمک کرده و درد را کاهش دهد. ورزش‌هایی مانند شنا، پیاده‌روی، یوگا و تمرینات تقویتی مخصوص عضلات پشتی و شکمی مفید هستند.
  • کنترل وزن: حفظ وزن مناسب و جلوگیری از چاقی می‌تواند فشار روی دیسک‌های فشاری را کاهش داده و به کاهش دردهای کمر کمک کند.
  • اجتناب از برخی فعالیت‌ها: برخی فعالیت‌ها مانند بلند کردن اجسام سنگین، خم شدن به صورت طولانی، و نشستن بر روی سطوح نرم می‌توانند فشار بیشتری بر روی دیسک کمر ایجاد کنند. بنابراین، اجتناب یا محدود کردن این فعالیت‌ها می‌تواند به کاهش دردها کمک کند.
  • اصلاح عادات زندگی: عادت‌هایی مانند تغذیه سالم، کم‌کردن استرس، استفاده از روش‌های غیرمصرفی برای مدیریت درد مانند ماساژ و روش‌های تنفسی، می‌توانند به بهبودی و کاهش دردها کمک کنند.
  • قطع مصرف سیگار و الکل:سیگار و الکل می‌توانند به عوارض دیسک کمر اضافه کنند و فرآیند بهبودی را کند کنند. بنابراین، قطع مصرف آن‌ها می‌تواند موثر باشد.

با رعایت این نکات و همکاری با تیم درمانی، افراد مبتلا به دیسک کمر می‌توانند به طور موثری کنترل دردها را به دست بگیرند و به زندگی عادی خود ادامه دهند. اما حتماً قبل از شروع هرگونه برنامه تمرینی یا تغییر در رژیم غذایی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنند.

آیا دیسک کمر خوب می شود؟

آیا دیسک کمر خوب می شود؟

ممکن است نشانه‌ها و علائم دیسک کمر اغلب بدون مداخله پزشکی در طول زمان فروکش کنند. اما آیا این بدان معناست که فتق دیسک به‌خودی‌خود بهبود یافته است؟ علائم دیسک کمر ممکن است برطرف شوند، اما این لزوماً به معنی درمان دیسک کمر نیست. سه فرآیند اصلی علائم و نشانه های دیسک کمر را کاهش می‌دهند.

  • پاسخ ایمنی بدن
  • جذب آب
  • مکانیک طبیعی دیسک

بدن ممکن است بخشی از دیسک را که آسیب‌دیده است به‌عنوان یک عامل خارجی تشخیص دهد و به آن حمله کند و اندازه کلی دیسک را کاهش دهد. اشاره کردیم که دیسک حاوی مقداری آب است و خشک آن نیز یک دلیل آسیب دیسک کمر محسوب می‌شود. با گذشت زمان ممکن است آب لازم توسط بدن جذب شود.

همچنین در برخی موارد تمرینات کششی و در کل انعطاف بدن می‌تواند باعث حرکت به سمت داخل دیسک بشود و آن را از اعصاب نخاعی دور کند.

بااین‌حال، نمی‌توان گفت که دیسک کمر بهبود یافته است، زیرا دیسک کماکان آسیب‌دیده است اما علائم آن به دلیل کاهش التهاب در نزدیکی ریشه عصبی، فروکش می‌کند.

 

اگر دیسک کمر را درمان نکنم چه میشود؟

اگر دیسک کمر را درمان نکنید، ممکن است با مشکلات و عوارض جدی روبرو شوید. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • تشدید درد: عدم درمان دیسک کمر می‌تواند منجر به تشدید دردهای کمری و پاها شود که می‌تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر منفی بگذارد.
  • افزایش خطر آسیب عصبی: فشار مداوم بر روی عصب‌ها می‌تواند باعث آسیب به آن‌ها شود که ممکن است به عوارض جدی‌تری مانند فشار بیشتر بر روی نخاع و ایجاد ضعف عضلات یا بی‌حسی پایین‌ترین اندام‌ها منجر شود.
  • افزایش احتمال نیاز به جراحی: در صورت عدم مدیریت مناسب، ممکن است نیاز به جراحی جهت برطرف کردن مشکلات دیسک کمر افزایش یابد که این مراحل جراحی همیشه با خطرات و عوارض مرتبط است.
  • محدودیت در فعالیت‌های روزمره:دردهای شدید کمری و عوارض دیسک کمر ممکن است منجر به محدودیت در انجام فعالیت‌های روزمره شما شود که این موضوع می‌تواند به تحقق اهداف شخصی و حرفه‌ای شما مانع شود.
  • تأثیرات روانی: درد مزمن کمری و مشکلات مرتبط با آن ممکن است منجر به افزایش استرس، اضطراب و افسردگی شود که این وضعیتها نیز می‌توانند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارند.

بنابراین، مدیریت و درمان مناسب دیسک کمر بسیار حیاتی است تا از وقوع عوارض جدی و افزایش مشکلات جلوگیری شود و شما بتوانید به کیفیت زندگی بهتری دست پیدا کنید.

 

آنچه در مقاله دیسک کمر گفتیم

علائم و علت دیسک کمر می‌توانند متفاوت ‌باشند که فقط هم مختص به خود کمر نیستند. آسیب دیسک کمر می‌تواند تمامی اندام‌های تحتانی شخص را درگیر کند. درمان دیسک کمر با روش‌های نوین و غیر تهاجمی به‌صورت کامل در کلینیک سایا ارائه می‌شود و شما عزیزان به‌راحتی می‌توانید از آن‌ها بهره‌مند شوید.

در این مقاله در کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی جامعی از دیسک کمر، علائم و روش‌های پیش‌گیری و درمان آن پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای استفاده از انواع روش‌های فیزیوتراپی نوین و درمان دیسک کمر می‌توانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره 09015757569 تماس بگیرید و وقت نوبت خودتان رو بی‌دردسر رزرو کنید. هم‌چنین سوالات خود در مورد علائم و درمان دیسک کمر را می‌توانید در کامنت‌ها و دیدگاه‌های سایت از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا بهره‌مند شوید.

دسته بندی : مقالات

26 نظر در “دیسک کمر چیست؟+ 5 تا از خطرناک ترین علائم دیسک کمر

  1. اطلاعات کاملی درباره دیسک کمر داده بودید، دیسک کمر واقعا یکی از بدترین اتفاقاتی است که ممکن است هر فرد بهش دچار بشه. بنظرم فیزیوتراپی در درمان ها از همه بهتره.

    1. سلام مرصیه عزیز
      ممنون از نظر لطف شما
      درمان دیسک کمر برای هر فردی متفاوته. برای بعضی افراد ممکن است جراحی بهترین روش درمان باشه و برای فرد دیگر ممکن است فیزیوتراپی یا سایر درمان های غیر جراحی. بنابراین پزشک باید تشخیص بدن.

  2. سلام من در هنگم نشستن روی مبل در ناحیه کمر احساس درد می کنم، آیا از علائم دیسک کمر است؟

    1. سلام خانوم محمد پور
      شما حتما باید توسط دکتر معاینه شوید. بعضی اوقات به دلیل گرفتگی کوچیک دچار درد در ناجیه کمر خود میشید و فکر می کنید که به دیسک کمر مبتلا شدید.

  3. من یه سوالی داشتم ممنون میشم بهم پاسخ بدید. تازگیا پاهام از کمر به پایین خواب میره و گزگز می کنه. و موقع بلند شدن و نشستن خیلی اذیت میشم. ممکنه اینها از علائم دیسک کمر باشه؟ ممنون میشم سریع راهنماییم کنید.

    1. سلام عاطفه عزیز
      بله، قطعا خواب رفتن پا و گزگز از نشانه های اصلی دیسک کمر است. برای تشخیص قطعی فرم رزرو نوبت رو تکمیل کنید و ی با شماره های درج شده داخل سایت تماس بگیرید.

  4. من 45 سالمه و خونمون طبقه چهارمه و باید از پله برای رفت و آمد استفاده کنیم، به تازگی در زانو و کمرم درد میکنه، ممکنه دچار دیسک کمر شده باشم؟

    1. سلام خانوم آذری عزیز
      یکی از نشانه های اصلی دیسک کمر، درد زانو و کمر است. حتما به کلینیک مراجعه کنید تا توسط پزشک معاینه شوید.

  5. با توجه به علائم دیسک کمر که داخل مقاله توضیح دادید، من به شدت دچار برخی از علائم هستم. میشه بگید باید چیکار کنم؟

    1. سلام زهرای عزیز
      با توجه به اینکه شما علائم دیسک کمر را به شدت تجربه می کنید، توصیه می کنیم هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه فیزیکی و انجام آزمایشات لازم، تشخیص دقیقی از وضعیت شما خواهد داد و بهترین روش درمان دیسک کمر را برای شما تجویز خواهد کرد.

  6. من در محل کارم زمانی که به جلو خم میشم، احساس درد در ناحیه کمرم دارم. در داخل مقاله خوندم که این موضوع از علائم دیسک کمر هست. ممنون میشم راهنماییم کنید.

    1. درود ابولفضلی عزیز
      بله، احساس درد در ناحیه کمر هنگام خم شدن به جلو یکی از علائم دیسک کمر می تواند باشد. دیسک کمر یک بالشتک الاستیکی است که بین مهره های ستون فقرات قرار دارد. اگر دیسک کمر دچار پارگی یا بیرون زدگی شود، می تواند روی عصب های ستون فقرات فشار وارد کند و باعث درد، بی حسی یا ضعف در پاها شود. در مورد شما، اگر علائم دیگری مانند درد در هنگام ایستادن یا راه رفتن، بی حسی یا ضعف در پاها، یا مشکل در کنترل مثانه یا روده دارید، احتمال ابتلا به دیسک کمر بیشتر می شود. بهترین راه برای تشخیص دیسک کمر، مراجعه به پزشک است. پزشک با معاینه فیزیکی تشخیص دقیقی از وضعیت شما خواهد داد.

  7. من در ناحیه کمر، پاها یا بعضی اوقات در هر دو قسمت احساس ضعف می کنم؟ ممکنه این موارد از علائم دیسک کمر باشه؟

    1. سلام خانوم صفری عزیز
      بله، ضعف در ناحیه کمر، پاها یا هر دو قسمت می تواند از علائم دیسک کمر باشد. دیسک کمر یک بالشتک الاستیک است که بین مهره های ستون فقرات قرار دارد. هنگامی که دیسک کمر پاره می شود، می تواند به اعصاب ستون فقرات فشار وارد کند و باعث درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن و ضعف در ناحیه کمر، پاها یا هر دو قسمت شود. اگر در ناحیه کمر، پاها یا هر دو قسمت احساس ضعف می کنید، مهم است که به پزشک مراجعه کنید تا تشخیص صحیح داده شود.

    1. سلام ممنون از شما
      شایع ترین علائم دیسک کمر شامل درد در ناحیه کمر: درد کمر شایع ترین علامت دیسک کمر است. این درد معمولاً در یک طرف کمر احساس می شود و ممکن است به باسن یا پاها نیز انتشار یابد.، درد در پاها: درد پاها یکی دیگر از علائم شایع دیسک کمر است. این درد معمولاً در یک پا احساس می شود و ممکن است به صورت سوزش، گزگز یا مور مور باشد، بی حسی یا ضعف در پاها: بی حسی یا ضعف در پاها نیز ممکن است از علائم دیسک کمر باشد. این علائم معمولاً در یک پا احساس می شوند و ممکن است باعث اختلال در راه رفتن یا انجام کارهای روزمره شوند.

    1. سلام ممنون، بله، امکان داره علائم دیسک کمر در جوانی بروز کند. در واقع، دیسک کمر یکی از شایع ترین علل کمردرد در افراد جوانه عوامل مثل آسیب دیدگی و فعالیت بدنی سنگین باعث دیسک کمر در جوانی میشه.

    1. سلام ممنون از شما، بهترین مسکن برای درد دیسک کمر، به شدت درد و سایر عوامل فردی بیمار بستگی دارد. در general، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک به عنوان خط اول درمان برای درد دیسک کمر استفاده می شوند. این داروها به کاهش التهاب و درد کمک می کنند.

    1. سلام وقتتون بخیر، خیلی سپاسگذاریم از لطفتون، خوشحال میشیم که مقاله علائم دیسک کمر رو با دوستان خود هم با اشتراک بذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *