آرتروز زانو + مهم ترین علت، علائم و روش‌های درمان در سال 2023

تاریخ انتشار : 18 اردیبهشت 1402 | آخرین به روز رسانی : 2 بهمن 1402
آرتروز زانو + مهم ترین علت، علائم و روش‌های درمان در سال 2023

آرتروز زانو یکی از مهم‌ترین علائم درد و سفتی در مفاصل است که می‌تواند تاثیرات شدیدی بر روی کیفیت زندگی فرد داشته باشد. این بیماری به دلیل تخریب درونی غضروف مفصل زانو و تحلیل کلسیم از استخوان‌های مفصلی ایجاد می‌شود. آرتروز زانو معمولاً با پیری و بالا رفتن سن و همچنین استفاده بیش‌ازحد از مفصل زانو همراه است.

در این مقاله از کلینیک فیزیوتراپی سایا، به بررسی مهم‌ترین علل، علائم و روش‌های درمان موثر آرتروز زانو پرداخته خواهد شد. برخی از مهم‌ترین علل آرتروز زانو عبارت‌اند از ژنتیک، پیری، فعالیت بدنی بیش‌ازحد، آسیب‌های مفصلی و اضافه‌وزن. در بخش علائم، علائمی مانند درد زانو، سفتی در مفصل زانو، خستگی و ناتوانی در حرکت، صدای تق‌تق استخوان، و در برخی موارد تورم و قرمزی در مفصل زانو بررسی خواهد شد.

پس اگر به دنبال راهی برای کاهش درد و سفتی مفصل زانو هستید باید با ما تا پایان این مقاله همراه باشید. شما می‌توانید از کلینیک سایا درباره تجربه روش‌های موثر درمانی فیزیوتراپی و روش‌های پیشگیری آرتروز زانو نیز مشاوره بگیرید و بهترین راهکارهای حفظ سلامت مفصل زانو خود شناسایی کنید. پس برای زندگی بدون درد و سفتی مفصل زانو به ما بپیوندید.

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

ساختار مفصل زانو

خب بهتر است قبل از بررسی دقیق آرتروز زانو ابتدا کمی با ساختار مفصل زانو نیز آشنا شویم. زانو دارای یک کپسول مفصلی دولایه است. لایه خارجی این مفصل به انتهای استخوان‌های مفصلی زانو متصل است. از طرفی لایه داخلی کپسول مفصلی یک غشای سلولی به نام سینوویال است که مانع اصطکاک و روی هم کشیده شدن سطوح مفصلی می‌شود.

سه استخوان اصلی زانو ران، درشت‌نی و کشکک هستند. استخوان ران یا فمور، بزرگ‌ترین استخوان در بدن است که از پشت لگن به زانو متصل شده است. استخوان درشت‌نی یا تیبیا، از سمت ساق پا به شکل دو پروانه به استخوان فمور در زانو وصل می‌شود. کشکک زانو هم که برای همه آشنا است در واقع استخوان قسمت جلویی مفصل زانو است و وظیفه آن افزایش قدرت عضلات ران و همچنین پشتیبانی از مفصل زانو می‌باشد.

زانو دارای بافت‌های نرمی است که کپسول مفصلی نیز یکی از آن‌ها می‌باشد. سایر بافت‌های نرم زانو شامل بافت‌های لیگامانی یا رباط‌ها که یک نوار بافتی محکم و قابل انعطاف است، بافت‌های غضروفی و عضلانی می‌شود. در واقع ترکیب و همکاری این بافت‌هاست که حرکت زانو‌ها را برای ما ممکن کرده است.

پیشنهاد مطالعه مقاله درمان زانو درد سریع ترین روش درمان

آرتروز زانو

آرتروز زانو یا همان استئوآرتریت  یک بیماری مفصلی است که به تدریج به دلیل ساییدگی زانو باعث آسیب و تخریب غضروف و مفصل زانو می‌شود. آرتروز زانو را می‌توان اصلی‌ترین دلیل درد زانو نامید که یا آسیب رساندن به مفصل و غضروف زانو باعث درد و ایجاد مشکل برای راه رفتن فرد و درد، خشکی و بی‌حرکتی و تغییر شکل مفصل زانو می‌شود.

آرتروز زانو معمولاً به علت پیری، سندرم متابولیک، آسیب‌های ورزشی، بیماری‌های التهابی مفاصل و یا نارسایی در ساختارهای زانو ایجاد می‌شود. این بیماری ممکن است با کاهش وزن، تغییر فعالیت‌های روزانه، فیزیوتراپی و درمان دارویی کنترل شود و در موارد شدیدتر شاید عمل جراحی نیز لازم باشد. در ادامه علت و علائم آرتروز زانو و روش‌های درمان آرتروز زانو را به صورت کامل معرفی و بررسی خواهیم کرد.

علائم آرتروز زانو

علائم آرتروز زانو

همان‌طور که تا این‌جای مقاله مطالعه کرده‌اید، آرتروز زانو یک بیماری مفصلی است که باعث تخریب و خرابی مفصل زانو می‌شود. برخی از علائم آرتروز زانو عبارت‌اند از درد، خشکی و بی‌حرکتی زانو، صدا دادن زانو، بزرگ شدن مفصل زانو بر اثر زائده‌های استخوانی، ورم زانو، خالی کردن زانو، محدودیت حرکتی زانو در حالت خم، ضعف عضلات اطراف زانو، درد شدید شبانه، و عدم تغییر در علائم بر اساس فعالیت بدنی. برخی از افراد ممکن است به دلیل تحریک ریشه‌های عصبی در کپسول مفصلی، در شرایط هوایی مرطوب و نواحی کم‌فشار، درد زانوی بیشتری احساس کنند.

شدت زانودرد شاید در پایان روز نیز بیش‌تر شود و حتی شاید موجب ایجاد اختلال در خواب شخص بشود که معمولاً با استراحت کردن بهتر می‌شود. البته ممکن است خشکی زانو پس از استراحت رخ بدهد که بعد از دقایقی با حرکت دادن زانو بهتر می‌شود. یکی از علائم آرتروز زانو صدا دادن آن است که زانو صدایی شبیه به تق‌تق و کلیک کلیک تولید می‌کند. همچنین ممکن است زانو بر اثر زائده استخوانی بزرگ شود با بر اثر تجمع مایع مفصلی ورم کند که این‌ها هم جزئی از علائم آرتروز زانو می‌باشند. از طرفی ضعف ساق پا و عدم ثبات مفصل زانو نیز می‌تواند باعث خالی کردن و محدودیت حرکتی زانو بشود.

در کل ممکن است درد زانو شل کن سفت کن داشته باشد و دوره‌ای باشد. یعنی شخص مدتی درد داشته باشد و مدتی هم مشکلی نداشته باشد. این هم می‌تواند به دلیل زیاد شدن فعالیت‌های شخص باشد. البته شاید هم ربطی به فعالیت نداشته باشد و آرتروز زانو خودش را به این صورت نشان دهد.

دلیل آرتروز زانو

آرتروز زانو یک بیماری مزمن و تخریبی است که به تدریج بافت غضروفی درون مفصل زانو را تخریب می‌کند و می‌تواند باعث درد، سفتی و محدودیت حرکت شود. دلیل آرتروز زانو شامل آسیب‌هایی مانند شکستگی زانو و کشیدگی و پارگی لیگامنت‌ها حتی مدت‌ها قبل، کشیدگی عضلات و فشار آوردن بیش از حد به زانو، عوامل ژنتیکی و اضافه‌وزن می‌باشد.

همچنین افزایش سن عامل اصلی بروز آرتروز زانو است و باعث کاهش کیفیت و فعالیت مفصل می‌شود. از طرفی افزایش وزن باعث افزایش فشار روی مفاصل زانو و آسیب و تخریب مفصل می‌شود. افرادی که شغل‌هایی دارند که نیاز به انجام فعالیت‌های سنگین دارند و باعث فشار روی زانو می‌شوند، با خطر ابتلا به آرتروز زانو روبرو هستند. ورزش‌های سنگین مانند فوتبال و تنیس، اگر به صورت منظم و بدون استراحت انجام شوند، باعث آسیب و تخریب مفصل می‌شوند. برخی از بیماری‌های مانند روماتیسم مفصلی و برخی اختلالات متابولیکی مانند افزایش غیرطبیعی آهن یا تولید بیش‌ازاندازه هورمون رشد، می‌توانند باعث بروز بیماری آرتروز زانو شوند.

باید بدانید که با کاهش وزن و پیشگیری از آسیب‌های مفصلی، می‌توان از ابتلا به آرتروز زانو جلوگیری کرد و برای درمان آرتروز زانو از درمان‌های دارویی، فیزیوتراپی و در برخی موارد جراحی استفاده می‌شود. برای تشخیص دقیق آرتروز زانو می‌توان از روش‌های عکس‌برداری اشعه ایکس، MRI و سی‌تی‌اسکن استفاده کرد که به کمک آن‌های می‌توان مفاصل زانو را با دقت بررسی کرد و آرتروز زانو را تشخیص دارد.

درمان آرتروز زانو در خانه

اشتباه عموم جامعه در مورد آرتروز زانو این است که آرتروز زانو فقط برای افراد سن بالا رخ می‌دهد. البته که افزایش سن در آرتروز موثر است یک اما یک فاکتور قطعی هم نیست. به همین دلیل خیلی‌ها در سن‌های پایین‌تر درد زانو را جدی نمی‌گیرند. در واقع بهتر است که در صورت درد خفیف در زانو و یا درمان مکمل برای آرتروز زانو در روش‌های درمان آرتروز در خانه استفاده شود.

اصلی‌ترین راهی که می‌توانید خودتان برای آن در درمان آرتروز زانو استفاده کنید کم کردن وزن است. کاهش وزن فشار وارد بر مفصل را کم کرده و در روند بهبود آرتروز زانو بسیار موثر است.

آب‌درمانی نیز می‌تواند در کاهش درد و التهاب مفصل‌ها کمک کند. آب گرم در دمایی بین 32 تا 36 درجه سانتی‌گراد به عنوان آب‌درمانی مناسب برای درمان آرتروز زانو است. از طرفی شنا کردن نیز می‌تواند وزن شخص را کاهش داده و از فشار روی مفاصل بکاهد.

آشنایی با بهترین کلینیک آبدرمانی 

گرما و سرما نیز همواره در درمان درد می‌تواند به اشخاص کمک کند. گرما باعث افزایش گردش خون می‌شود و در کنارش سرما نیز می‌تواند باعث کم شدن التهاب و درد بشود. البته بهتر است این دو روش را هم‌زمان انجام ندهید و هر کدام را جداگانه استفاده کنید.

استفاده از زانوبند طبی نیز می‌تواند فشار وارد و حرکات زیاد زانو را مهار کند. حتی بعضی از این بریس‌ها به گونه‌ای هستند که سفارشی برای شخص ساخته می‌شوند و به خوبی فشار وارد بر زانو را می‌کاهند.

برای آرتروز زانو چی خوبه ؟

این سوالی است که مراجعین سایا همواره از ما می‌پرسند. برای آرتروز زانو چی خوبه ؟ خب بهتر است در جواب این سوال به سراغ غذاهای مفید برای آرتروز زانو برویم.

جواب برای آرتروز زانو چی خوبه ؟ فقط یک کلمه نیست و بدانید که هیچ غذایی هم قرار نیست برای آرتروز معجزه کند اما خب غذاهایی هستند که می‌توانند مفید باشند.

سبزیجات در کل برای درمان آرتروز زانو و سلامت شما مفید هستند. پس جعفری، کرفس، هویج و کلم را در سبد خرید خود داشته باشید. محصولاتی که از گندم تهیه می‌شوند هم به همین ترتیب برای تقویت مفاصل مفیدند. همچنین محصولات سویا و غلات کامل. پس جو دوسر، برنج قهوه‌ای و گندم را فراموش نکنید.

ماهی‌ها برای کاهش درد و تقویت استخوان‌ها به‌شدت موثرند. مخصوصاً ماهی پرچرب گرفته‌شده از آب سرد مثل ساردین و شاه‌ماهی. همچنین مصرف  برخی روغن‌های گیاهی مانند کنجد و زیتون نیز در این روند مفید است.

مس غذایی نیز از گذشته برای درمان درد مفاصل تجویز می‌شده و خیلی هم کاربردی بوده است. شاید پیدا کردن یک منبع مس کمی برایتان دشوار باشد. پس شما سنجد را نمی‌شناسید که جواب سوال برای آرتروز زانو چی خوبه ؟ را نمی‌دانید. پس هر از چند گاهی سنجد بخورید.

درمان آرتروز زانو

فیزیوتراپی و روش‌های غیر جراحی می‌تواند یک درمان مفید برای آرتریت زانو باشد و انواع مختلفی از مداخلات فیزیوتراپی وجود دارد که ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. روش‌های غیر جراحی درمان آرتروز زانو شامل روش‌های مختلفی است. در اینجا نگاهی دقیق‌تر به برخی از روش‌های غیر جراحی می‌اندازیم.

ورزش اصلاحی

ورزش‌هایی با فشار کم مثل پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری یا شنا و تمرینات اصلاحی که فیزیوتراپیست تجویز می‌کند، می‌توانند به تقویت عضلات اطراف مفصل زانو و بهبود انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی شخص کمک کنند.

فیزیوتراپی

 فیزیوتراپی می‌تواند به بهبود قدرت، انعطاف‌پذیری و دامنه حرکت در مفصل زانو کمک کند. یک فیزیوتراپیست همچنین می‌تواند تمریناتی را آموزش دهد که می‌تواند در خانه انجام شود تا به مدیریت آرتروز زانو کمک کند. همین تحرک‌های دائمی است که باعث تقویت عضلات و جلوگیری از تخریب مفصل زانو می‌شود.

درمان آرتروز زانو در خانه

درمان دارویی

مسکن‌های بدون نسخه مانند استامینوفن یا داروهای ضدالتهابی مشابه می‌توانند برای تسکین درد و التهاب در مفصل زانو استفاده شوند. کرم‌ها یا ژل‌های موضعی حاوی NSAID نیز ممکن است در این امر مفید باشند. از طرفی شاید استفاده از برخی از غضروف‌سازها نیز در درمان آرتروز زانو مفید باشد. البته نه فقط برای آرتروز زانو بلکه برای هر قرصی که مصرف می‌کنید سعی کنید با پزشک خود مشورت کنید.

استئوپاتی

استئوپاتی نوعی از درمان دستی است که شامل استفاده از تکنیک‌هایی مانند دست‌کاری بافت نرم و تحرک مفصل برای بهبود عملکرد مفصل و کاهش درد است. از استئوپاتی می‌توان برای درمان آرتروز زانو با کمک به بهبود تحرک مفاصل و کاهش سفتی استفاده کرد.

الکتروتراپی

 این روش شامل استفاده از تحریک الکتریکی برای درمان درد و بهبود عملکرد عضلات در مفصل زانو است. انواع مختلف الکتروتراپی، مانند تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست یا TENS  یا درمان میدان الکترومغناطیسی پالسی، ممکن است برای درمان آرتریت زانو استفاده شود.

مدل FDM

FDM یا فاشیال دیستورشن یک رویکرد درمانی دستی است که شامل استفاده از تکنیک‌های عملی برای رفع محدودیت‌های فاشیال است که ممکن است به درد و اختلال در عملکرد کمک کند. FDM می‌تواند برای کمک به تسکین درد و بهبود عملکرد مفصل زانو استفاده شود.

اوزون تراپی

اوزون درمانی شامل تزریق گاز اوزون به مفصل زانو برای کمک به کاهش التهاب و بهبود عملکرد مفصل است. این درمان هنوز تجربی تلقی می‌شود و اثربخشی آن برای درمان آرتریت زانو هنوز در حال بررسی است.

توجه به این نکته ضروری است که اثربخشی این روش‌های غیر جراحی برای درمان آرتروز زانو می‌تواند بسته به مورد فردی و شدت بیماری متفاوت باشد. توصیه می‌شود برای تعیین مناسب‌ترین برنامه درمانی برای یک فرد با یک فیزیوتراپیست متخصص مشورت کنید.

عمل جراحی

عمل جراحی سختی‌های بسیاری دارد و خیلی پروسه‌ی راحتی نیست که بگوییم شخصی جراحی می‌کند و از فردایش شروع به دویدن خواهد کرد. البته اگر درمان‌های غیر جراحی جواب ندهند ( البته که این روزها معمولاً جواب می‌دهند) و شخص درد زیادی را متحمل شود، احتمالاً باید جراحی را در گزینه‌هایش قرار بدهد. در واقع شرایطی وجود دارد که شاید تنها راه درمان آرتروز زانو جراحی باشد.

مثلاً وقتی غضروف شخص به کلی تخریب شده باشد باید از عمل جراحی آرتروسکوپی استفاده بشود.

یا اگر زانو به صورت پرانتزی تغییر شکل داده باشد، باید با جراحی اصلاح شود.

رایج‌ترین عمل زانو هم عمل تعویض مفصل زانو است که به کلی مفصل مصنوعی و پروتزی برای شخص جایگزین می‌شود. به‌هرحال جراحی دردسرهای زیادی دارد و شخص باید مدت زمان زیادی به استراحت و مراقبت بپردازد. پس بهتر است تا به آن مرحله نرسیده، خودش را درمان کرده و از روش‌های فیزیوتراپی نوین استفاده کند.

برای آرتروز زانو چی خوبه؟

سخن پایانی

همان‌طور که در این مقاله بررسی کردیم، آرتروز زانو یکی از مشکلات متداول و دردناک در سیستم اسکلتی است که می‌تواند به شدت زندگی روزمره اشخاص را تحت تاثیر قرار بدهد. اما خوشبختانه، با شناخت صحیح درباره علائم، علت‌ها و روش‌های درمان موثر، می‌توانیم زندگی را با این بیماری مدیریت کنیم.

از آنجایی که پیشگیری بهترین درمان است، رعایت سبک زندگی سالم، تمرین منظم و حفظ وزن سالم بسیار مهم است. همچنین، مراجعه به پزشک در صورت بروز علائمی مانند درد شدید، وقوع تورم و محدودیت در حرکت ضروری است.

پس از خواندن این مقاله، همین حالا شروع به اقداماتی کنید و به سلامتی زانوهای خود اهمیت دهید. مراقبت از خودتان و تمرین منظم و مشاوره پزشکی می‌تواند به شما کمک کند تا از آرتروز زانو پیشگیری و یا آن را مدیریت کرده و به کیفیت زندگی بهتری دست یابید.

به یاد داشته باشید که راه‌های درمان آرتروز زانو شامل تغییرات در سبک زندگی، فیزیوتراپی، داروها و در موارد شدیدتر استفاده از روش‌های نوین فیزیوتراپی و در اوضاع وخیم جراحی است. با مشورت با پزشک خود و اتخاذ تصمیم‌های مناسب، می‌توانید بهبود قابل توجهی در علائم و کیفیت زندگی خود داشته باشید.

آیا شما یا عزیزانی که می‌شناسید از آرتروز زانو رنج می‌برند؟ پیشگیری و مدیریت این بیماری بسیار مهم است. اگر نیاز به اطلاعات بیشتر یا مشاوره و درمان آرتروز زانو دارید، حتماً با ما در کلینیک سایا تماس بگیرید. با تغییرات ساده در سبک زندگی و انجام تمرینات مناسب، می‌توانید بهبود چشمگیری را تجربه کنید.

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

 

دسته بندی : مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *