علت آب آوردن زانو چیست؟ + علائم و درمان

تاریخ انتشار : 12 تیر 1402 | آخرین به روز رسانی : 2 بهمن 1402
علت آب آوردن زانو چیست؟

شاید اسم آب آوردن زانو را شنیده باشید. آدم دفعه اولی که می‌شنود یک شخص آب زانویش را خالی کرده شاید برایش تعجب‌آور باشد. در کل مفصل‌های زانو در کل بدن، کپسول‌هایی حاوی مایع مفصلی وجود دارند که همانند روغن حرکت آزادانه غضروف‌های مفصلی و استخوان‌ها را راحت می‌کنند و از اصطکاک و ساییدگی جلوگیری می‌کنند. در واقع اگر این مایع نبود، درد مفاصل امان ما را از همان دوران جوانی می‌برید.

در این مقاله از کلینیک فیزیوتراپی تخصصی سایا علت آب آوردن زانو روش‌های درمان آن را با هم بررسی خواهیم کرد. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا دقیق متوجه شوید که آب آوردن زانو چیست و چه علائم و دلایلی دارد.

آب آوردن زانو

آب آوردن زانو که همچنین به آن افیوژن زانو نیز می‌گویند، در واقع به تجمع مایع سینوویال اضافی در داخل یا اطراف مفصل زانو اشاره دارد. مفصل زانو حاوی مقدار کمی مایع به نام مایع سینوویال است که به روان‌سازی و تغذیه مفصل کمک می‌کند. بااین‌حال، عوامل مختلفی می‌توانند منجر به افزایش غیرطبیعی در تولید مایع و در نتیجه آب آوردن زانو شوند. در حالت عادی سطح این مایع مفصلی کم است اما هرگونه آسیب و ضربه، عفونت و یا بیماری‌های مفاصل مانند آرتروز منجر به زیاد شدن مایع و آب آوردن زانو می‌شود. آب آوردن زانو عموماً همراه با درد و ناراحتی است و دامنه حرکتی پاهای فرد را محدود می‌کند.

پیشنهاد مطالعه مقاله قطعی ترین روش درمان زانو درد

درمان آب آوردن زانو

علت آب آوردن زانو

خب بهتر است او از همه چند علت آب آوردن زانو را به‌خوبی شناسایی کنیم تا با دانستن آن‌ها همه افراد بتوانند پیشگیری درستی از آب آوردن زانو بکنند.

آسیب‌دیدگی یا ضربه مستقیم به زانو، مانند زمین خوردن، آسیب‌های ورزشی یا تصادفات، می‌تواند علت آب آوردن زانو باشد.

آرتروز زانو نیز ناشی از ساییدگی مفصل و تخریب غضروف‌هاست. آرتروز زانو با تجزیه غضروف و ایجاد التهاب در مفصل یک علت آب آوردن زانو می‌باشد.

آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی مزمن است و باعث می‌شود که سیستم ایمنی به ارگان‌های داخلی بدن حمله کند. این بیماری می‌تواند باعث التهاب در مفاصل، از جمله زانوها و در نتیجه آب آوردن زانو می‌شود.

عفونت‌های باکتریایی، ویروسی یا قارچی می‌توانند باعث آب آوردن زانو شوند. به‌عنوان مثال، آرتریت سپتیک یک عفونت باکتریایی است که در واقع یک علت آب آوردن زانو می‌باشد.

بورسیت نیز یک بیماری ناشی از التهاب کیسه‌های کوچک پر از مایع مفصل زانو یا بورس است که از آن محافظت می‌کند، می‌تواند باعث آب آوردن زانو نیز شود.

در کل استفاده بیش‌ازحد از مفصل زانو، پارگی مینیسک، شکستگی استخوان، عفونت‌های زانو، بیماری روماتیسمی نقرس و کیست زانو یا تومور مواردی هستند که می‌توانند منجر به آب آوردن زانو بشوند.

علت آب آوردن زانو

علائم آب آوردن زانو

آب آوردن زانو ممکن است با علائم و نشانه‌های زیر همراه باشد:

  • ورم و پف کردن زانو: زانو به شدت ممکن است تورم کند و اندازه طبیعی خود را از دست دهد.
  • سفتی، گرفتگی و سختی در ناحیه مفصل زانو: مفصل زانو ممکن است سفت و سخت به نظر آمده و احساس غیرطبیعی کنید.
  • درد زانو مخصوصاً در زمان تحمل وزن: در زمان راه رفتن، ایستادن یا حتی در استراحت می‌توانید درد در ناحیه زانو احساس کنید.
  • دامنه حرکت محدود مخصوصاً در خم و صاف کردن زانو: حرکت طبیعی زانو ممکن است محدود شده باشد و به راحتی نتوانید آن را به صورت کامل خم یا صاف کنید.
  • احساس گرما در زانو: ممکن است حس گرمای ناشی از التهاب در ناحیه زانو داشته باشید.
  • بی‌ثباتی یا قفل شدن زانو: احساس نااطمینانی در حرکت زانو و یا قفل شدن آن می‌تواند اتفاق بیافتد.
  • تب و لرز ناشی از عفونت: اگر آب آوردن زانو ناشی از عفونت باشد، ممکن است همراه با تب، لرز و حالت عمومی نامطلوب دیگری باشد.

این علائم و نشانه‌های آب آوردن زانو ممکن است به صورت کامل یا جزئی ظاهر شوند و بسته به علت اصلی آب آوردن زانو متفاوت باشند. اگر با هرکدام از این علائم مواجه شده‌اید، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کنید تا تشخیص دقیقی از وضعیت زانو و علت این علائم به شما داده شود و برنامه‌ای مناسب برای درمان و بهبود سلامتی شما تعیین شود.

روش تشخیص آب آوردن زانو

در ابتدا پزشک متخصص ارتوپدی یا یک فیزیوتراپیست باید وضعیت ظاهری مفصل زانو شرح حال بیمار را بررسی کند. باید شدت درد در حین حرکت زانو یا لمس شدن آن بررسی شود و بعد با استفاده از روش‌های تصویربرداری نتیجه نهایی و دقیق مشخص شود.

سونوگرافی

سونوگرافی در واقع استفاده از امواج صوتی برای تصویربرداری از استخوان و بافت‌های همبند مفاصل می‌باشد. پزشک متخصص با استفاده سونوگرافی از وجود بیماری‌ها و آسیب‌دیدگی و علت آب آوردن زانو مطلع می‌شود.

 

سی‌تی اسکن

سی‌تی اسکن یک روش تصویربرداری به کمک اشعه ایکس است. سی‌تی اسکن سطح مقطع‌ اندام‌های بدن را نشان می‌دهند. در واقع به کمک سی‌تی اسکن به‌صورت واضح پزشک می‌تواند متوجه شود که در میان مفاصل چه می‌گذرد و چه اتفاقی افتاده است. با استفاده از نتایج سی‌تی اسکن، آسیب‌های سیستم حرکتی بدن مانند استخوان‌ها و مفاصل به‌راحتی قابل تشخیص است.

 

تصویربرداری MRI

 MRIدیگر تیر آخر پزشک متخصص است. در MRI به کمک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی، تصاویر بسیار دقیقی از وضعیت اندام‌های درونی در اختیار پزشک متخصص قرار می‌گیرد. MRI بسیار دقیق است و برای تصویربرداری غضروف‌ها، رباط‌ها و دیگر ساختارهای مفصلی و اندام‌های داخلی روشی کاربردی است.

 

درمان آب آوردن زانو

انتخاب روش درمان آب آوردن زانو علت اصلی و شدت علائم بستگی دارد. اول‌ازهمه باید بدانید که استراحت دادن به زانو بالا بردن آن از سطح قلب، می‌تواند به کاهش تورم کمک کند. در ادامه چند رویکرد رایج درمان آب آوردن زانو را بررسی خواهیم کرد.

  دارو

 داروهای ضدالتهابی بدون نسخه (NSAIDs) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن، می‌توانند به تسکین درد و کاهش تورم کمک کنند. در صورت شدید بودن علائم، داروهای تجویزی قوی‌تر ممکن است ضروری باشد. در صورتی که علت آب آوردن زانو، عفونت باشد هم باید از آنتی‌بیوتیک استفاده شود.

  یخ درمانی

 قرار دادن کمپرس یخ روی زانو چند بار در روز می‌تواند به کاهش درد و کاهش التهاب کمک کند. در واقع سرما می‌تواند علائم را از بین ببرد و درد را کاهش بدهد.

روش تشخیص آب آوردن زانو

  آسپیراسیون

آسپیراسیون یا خالی کردن آب زانو، در صورتی که تجمع مایع قابل توجه باشد یا علائم شدید ایجاد کند، لازم می‌شود. آسپیراسیون زانو شامل استفاده از سوزن و سرنگ برای تخلیه مایع اضافی از زانو است که حتماً باید توسط یک پزشک متخصص انجام شود.

  فیزیوتراپی

هنگامی که علائم حاد و درد شدید زانو فروکش کرد، فیزیوتراپیست می‌تواند تمریناتی را برای تقویت عضلات زانو، بهبود انعطاف‌پذیری و بازگرداندن حرکات طبیعی و دامنه حرکتی زانو انجام دهد.

  درمان بیماری‌های زمینه‌ای

اگر علت آب آوردن زانو به یک بیماری زمینه‌ای مانند آرتریت یا عفونت مرتبط باشد، درمان علت اولیه بسیار مهم است. این ممکن است شامل داروهای خاصی مانند داروهای ضد روماتیسمی اصلاح‌کننده بیماری برای آرتریت روماتوئید یا آنتی‌بیوتیک‌ها برای عفونت باشد.

جراحی و تعویض مفصل

پزشک جراح ارتوپد برای درمان آب آوردن زانو می‌تواند از جراحی تعویض مفصل زانو آرتروسکوپی (جراحی لیزری زانو) استفاده کند. این روش‌ها تهاجمی و نیاز به ایجاد برش در زانو دارند و عموماً در موارد شدید و ضروری از آن‌ها استفاده می‌شوند.

آیا آب آوردن زانو خطرناک است؟

آب آوردن زانو به عنوان یک مشکل مرتبط با سلامت مفاصل، ممکن است نشانه‌ای از مشکلات مختلف باشد. این وضعیت ممکن است به دلیل آسیب به بافت‌های مختلف زانو، التهاب مفصل، انفیکسیون (عفونت) یا سایر علل به وجود آید. بسته به علت اصلی آب آوردن زانو، می‌تواند خطرناک باشد یا نباشد.

بعضی از علل متداول آب آوردن زانو عبارتند از:

  • التهاب مفصل: التهاب مفاصل می‌تواند باعث آب آوردن و تورم زانو شود. به عنوان مثال، التهاب مفصل روماتوئید، آرتریت زانو، یا آرتروز می‌تواند به آب آوردن زانو منجر شود.
  • آسیب به بافت‌های زانو: آسیب به رباط‌ها، غضروف‌ها، یا بافت‌های مرتبط دیگر زانو می‌تواند باعث تورم و آب آوردن زانو شود.
  • عفونت: عفونت در زانو می‌تواند باعث تورم و آب آوردن زانو شود. این مشکل معمولاً نیازمند درمان مراجعه به پزشک است.
  • آرتریت: بعضی از نوع‌های آرتریت می‌توانند باعث آب آوردن زانو شوند.

اگر با آب آوردن زانو مواجه هستید یا به تورم زانو دچار شده‌اید، بهتر است به کلینیک فیزیوتراپی سایا مراجعه کنید. پزشکان ما با انجام امتحانات جسمی، تاریخچه پزشکی و تصویربرداری ممکن است دلیل این وضعیت را تشخیص دهند و برنامه‌ای مناسب برای درمان ارائه دهند. در برخی موارد، آب آوردن زانو ممکن است نشانه‌ای از مشکل جدی باشد و به معالجه‌ای سریع نیاز داشته باشد تا از تشدید و بروز مشکلات بیشتر جلوگیری شود.

بنابراین برای پاسخ به سوال آیا آب آوردن زانو خطرناک است؟ باید بگوییم که بستگی به علت آب آوردن زانو دارد.

سخن پایانی

آب آوردن زانو که به آن افیوژن زانو نیز می‌گویند ناشی از تجمع مایع اضافی در داخل یا اطراف مفصل زانو است. علت آب آوردن زانو می‌تواند عوامل مختلفی مانند آسیب‌دیدگی، آرتریت، عفونت، بورسیت یا نقرس باشد. این بیماری اغلب علائمی مانند تورم، سفتی، درد، گرما و محدودیت دامنه حرکتی را نشان می‌دهد. درمان آب آوردن زانو بستگی به علت زمینه‌ای دارد. به همین دلیل پیدا کردن علت آب آوردن زانو برای مدیریت موثر این بیماری بسیار مهم است.

در این مقاله از کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی علت آب آوردن زانو پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای تشخیص و درمان آب آوردن زانو می‌توانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره  02186081671 تماس بگیرید وقت نوبت خودتان رو بی‌دردسر رزرو کنید. هم‌چنین سوالات خود درباره علائم و درمان آب آوردن زانو را می‌توانید در کامنت‌ها از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا در این زمینه بهره‌مند شوید.

 

دسته بندی : مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *