تصور این که هر چرخش سر باعث ایجاد درد در گردن بشود، کمی دلخراش است و شاید به کلی لذت زندگی را از بین ببرد. آرتروز گردن که شاید خیلیها آن را به عنوان درد گردن بشناسند، در واقع ساییده شدن مفاصل و مهرههای گردنی میباشد که متاسفانه قسمتهای بیشتری از گردن شخص را هم درگیر میکند. آرتروز گردن ناشی از فرسایش مزمن مهرههای گردن و دیسکهای بین مهرهای است. البته زمانی میگویند که شخص دچار آرتروز گردن شده است که سایش و پارگی مفصل مشخص باشد.
سایا؛ ایدهای بهتر برای سلامتی
آرتروز گردن باعث محدود شدن دامنه حرکتی گردن نیز میشود. خیلی از افراد در بالای 60 سال دچار آرتروز گردن میباشند و به این دلیل که شاید علائم آن کاملاً خودش را نشان ندهد، خودشان هم خبر نداشته باشند. آرتروز گردن عارضهای است که باید آن را جدی گرفت. یک تصور غلط در عوام وجود دارد که آرتروز گردن درمانی ندارد. البته شاید شخص به حالت اولیه و تنظیم کارخانه برنگردد، اما مطمئناً روشها و تمرینهای ورزشی برای تسکین درد آرتروز گردن وجود دارد که خیلی هم کاربردی و موثر میباشند. در این مقاله از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی سایا علل و علائم آرتروز گردن و جوانب مختلف آن را بررسی کردهایم و سعی کردیم اطلاعات لازم در مورد آن را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم. با خواندن این مطلب میتوانید پیشگیری از آرتروز گردن و دلایل به وجود آمدن آن را یاد بگیرید و در ادامه زندگی، بدنی سالم داشته باشید. با سایا تا انتهای این مقاله همراه باشید.
آشنایی با ساختار بدن
ستون فقرات انسان از 24 استخوان مهره که روی هم قرار دارند، شکل گرفته است. هفت مهره کوچک بالایی تشکیل دهنده ستون فقرات گردن میباشند. زمانی که این هفت مهره دچار فرسایش و عارضه میشوند، در واقع آرتروز گردن رخ میدهد که موضوع اصلی این مقاله میباشد.
آرتروز گردن
آرتروز گردن به معنی فرسودگی و تغییر مفاصل و دیسکهای گردن است. در واقع فرسوده شدن و وجود مشکل در مهرهها و دیسک گردن که معمولاً هم ناشی از بالا رفتن سن میباشد را آرتروز گردن میگویند. به هر حال بدن انسان به همراه جلو رفتن سن، دچار فرسودگیهایی خواهد شد. آرتروز گردن فرسایشی معمولا در سن 30 الی 40 سالگی رخ میدهد. همچنین دیسک گردن که در طول زمان نازک و نازکتر میشود با ایجاد آرتروز گردن همراه است و نشانه آن نیز چین و چروک در ستون فقرات میباشد. البته یکی از مسائلی که آرتروز گردن را پیچیده میکند، پنهان شدن علائم آرتروز گردن میباشد که با این که مفاصل شخص فرسوده شده اما او علائم آرتروز گردن را تجربه نکرده و فقط با اشعه ایکس قابل رویت است. صدا دادن مهرههای گردن با چرخاندن آن و ایجاد صدای ترق و تروق یا کلیک کردن، شاید احساس راحتی به شخص بدهد، اما تکرار این کار برای سلامتی شخص زیانبار است و این کار یکی از دلایل گردن درد و آرتروز میباشد. تغییرات و فرسایش مهرهها و دیسکهای گردن، عصب و عضلههای آن را نیز تحریک کرده که یک دلیل اصلی برای گردن درد آرتروز نیز همین مسئله میباشد.
علل آرتروز گردن
تنش و درد را افرادی که هیچ مشکلی هم ندارند شاید در زندگی روزمره حس کنند. طبیعی است که این قضیه برای افراد دچار آرتروز گردن نیز هم وجود دارد و شاید شخص دردش را یک مسئله عادی تلقی کند. اما اینها همگی نشانه میباشند و در صورت داشتن درد مداوم شخص باید متوجه شود که زنگ خطر برایش به صدا در آمده است. یکی از اصلیترین علل آرتروز گردن فرسوده شدن غضروف و تحلیل رفتن دیسک مفاصل گردن باشد. این مسئله میتواند بر اثر گذشت زمان و یا یک سانحه رخ بدهد. بیماری رماتیسم مفصلی نیز به مفاصل آسیب میزند و اگر آسیب ناشی از آن به قسمتهای فوقانی ستون فقرات وارد شود، باعث آرتروز گردن میشود. یک نوع از آرتروز گردن در قسمت اتصال استخوان به رباط و تاندون شکل میگیرد. پارگی مفاصل ستون فقرات ناشی از فعالیت سنگین مزمن و تصادف نیز یکی از علل آرتروز گردن میباشد. البته وقتی کسی درگیر آرتروز گردن میشود، شاید نتوان یک دلیل خاص برای آن پیدا کردن و آرتروز وی ناشی از ترکیبی از مسائل گفته شده میباشد. افرادی که اغلب سرشان رو به پایین است مثل آرایشگرها و یا افرادی که دائماً با کامپیوتر کار میکنند، در معرض آرتروز گردن قرار خواهند داشت. به غیر از اینها مواردی مانند عوامل ژنتیکی و ارثی، کار سنگین مداوم و آسیب مستقیم گردن میتوانند از علل آرتروز گردن باشند.
علائم آرتروز گردن
اولین علائم آرتروز گردن درد پشت سر، گردن و دست است که در بعضی مواقع به شانه و بازو نیز میرسد. همچنین احساس در هنگام خم کردن و چرخیدن گردن نیز میتواند یک نشانه از آرتروز گردن باشد. دردی که آرتروز گردن ایجاد میکند ناگهانی نیست و معمولاً کمکم خودش را نشان میدهد و هر چه جلوتر میرود بیشتر میشود. مثلاً در ابتدا سر صبح و آخر شب درد و سفتی گردن را نشان میدهد و در طول روز خبری از درد نیست. درد آرتروز گردن با گرفتگی عضله آغاز میشود و اگر شدید شود شخص به سوزش دچار میشود. درد پشت سر که تا مهرههای گردن ستون فقرات ادامه پیدا میکند نیز از علائم آرتروز گردن میباشد. در ادامه علائم آرتروز گردن به صورت کاهش دامنه چرخش و حرکت گردن و سفت شدن عضلات خودش را نشان میدهد. سایر علائم آرتروز گردن را در لیست زیر مشاهده میکنید.
- حساسیت در ناحیه گردن
- درد و سفتی مزمن
- درد، بیحسی، گزگز و ضعف دست و بازو
- درد گردن مخصوص هنگام تکان و چرخش گردن
- عدم تعادل در راه رفتن
- صدای تقتق گردن
علائم آرتروز گردن حاد
آرتروز گردن در صورت پیشروی میتواند به اعصاب نخاعی صدمه بزند. مخصوصاً اگر رشد بیش از اندازه استخوانی رخ بدهد. در این مرحله ضعف و درد دست و بازو بیشتر میشود و ممکن است یک یا هر دو دست نیز تیر بکشد. در واقع اگر آرتروز گردن به نخاع فشار وارد کند و وارد نخاع شود، تنگی کانال نخاع گردنی رخ داده و در کار آن اختلال ایجاد میکند که به آن میلوپاتی گردنی میگویند که میتواند در هماهنگی عصب و عضلات مشکل ایجاد کند و تعادل شخص را بر هم بزند.
- خارهای استخوان گردن
- آسیب عصب نخاعی
- میلوپاتی گردنی
- عدم کنترل ادرار یا مدفوع
- تیر کشیدن دستها
- عدم هماهنگی عصب و عضلات
آرتروز گردن و دست
شاید شخصی دچار آرتروز گردن باشد و هیچ نشانهای هم دیده نشود. اما درد دست ناشی از آرتروز گردن زمانی خودش را نشان میدهد که آرتروز در حال پیشرفت است و نیازمند بررسی و معاینه میباشد. درد دست و بازو نشانهای است که باید جدی گرفته شود و شخص باید زود به پزشک مراجعه کند تا اگر درد ناشی از آرتروز گردن است، این عارضه زود تشخیص داده و درمان شود.
تشخیص آرتروز گردن
تشخیص آرتروز گردن ممکن است از طریق علائم راحت نباشد و در صورت مشاهده علائم آرتروز گردن باید به پزشک مراجعه کرد تا منشا درد را پیدا کرد و یک برنامه درمانی مناسب برای آن تهیه شود. پزشک با معاینه فیزیکی، علائم شخص، سابقه پزشکی و سبک زندگی شخص میتواند تشخیصی درست داشته باشد. مثلاً در چه شرایطی درد آغاز میشود یا با آزمایشاتی مثل تحت فشار گذاشتن ستون فقرات، تغییر در قدرت دستها، حس لامسه، وضعیت واکنشهای بدنی شخص و میزان انعطافپذیری گردن پزشک میتواند آرتروز گردن را نیز تشخیص بدهد. البته برای اطمینان از وجود آرتروز گردن شخص میتواند با تصویربرداری از ستون فقرات با اشعه ایکس و یا انجام امآرآی، سیتی اسکن، میلوگرام و یا آزمایش الکترودیاگنوستیک به راحتی به تشخیص درستی در رابطه با آرتروز گردن برسد.
آزمایش الکترودیاگنوستیک برای آرتروز گردن
انجام دو آزمایش الکترومیوگرافی یا EMG برای بررسی فعالیت الکتریکی عضلات گردن و آزمایش هدایت عصبی برای بررسی سرعت ارسال سیگنالها توسط اعصاب را آزمایش الکترودیاگنوستیک میگویند. این آزمایش میتواند میزان فرسودگی و تحلیل رفتن عضلات و میزان فشار وارده بر روی اعصاب گردن را به خوبی نشان دهد
درمان آرتروز گردن با ماساژ
ماساژ درمانی برای گردن درد توسط متخصص فیزیوتراپی ممکن است توصیه شود. ماساژ درمانی گردن درد با فشارها و حرکاتی که با دست بر روی پوست،ماهیچه و تاندون ها انجام میشود میتواند موجب کاهش فشار و درمان گرفتگی گردن شده و سفتی مفاصل را از بین ببرد .
ماساژ درمانی در گردن درد میتواند به شل و ریلکس شدن عضلات گردن کمک کند. بنابراین می توان یکی از راه های کار آمد برای درمان آرتروز گردن را ماساژ درمانی دانست.
درمان آرتروز گردن با ماساژ میتواند به آرام کردن ماهیچههایی که دچار درد هستند، کمک کند. در ادامه ۴ نوع روش ماساژ برای درمان آرتروز گردن گفته شده. روش های درمان آرتروز گردن با ماساژ به شرح زیر است:
-
ماساژ سوئدی
ماساژ سوئدی یکی از رایجترین انواع روش های با ماساژ است که میتواند برای درمان آرتروز گردن گرینه و یا روش خوبی باشد. در این روش ماساژ درمانی، از حرکتهای بلند، دایرهای و مالشی برای نرم کردن ماهیچههای سفت گردن استفاده میکنند. شدت ماساژ میتواند از فشار بسیار ملایم تا عمیق، بسته به شدت درد، متغیر باشد. علاوه بر این ماساژ سوئدی به افزایش جریان خون در عضلات گردن کمک میکند و باعث تسکین درد گردن میشود.
انواع حرکات ماساژ سوئدی برای گردن به شرح زیر است:
- مالشهای طولانی و با کف دو دست بر روی گردن
- ایجاد فشار برای شل شدن عضلات و افزایش گردش خون
- ضربه وارد کردن با کف دست و انگشتان برای تحریک عضلات و رفع تنش
- ایجاد لرزش با استفاده از یک دستگاه برای ایجاد حرکت سریع که باعث شل و آرام شدن عضلات گردن میشود.
- ایجاد فشار سریع، به صورت حرکت دایرهای که به آزادی گرههای عضلانی میانجامد
- خم شدن و کشش نیز ممکن است برای آرامش مفاصل مورد استفاده قرار بگیرد.
-
ماساژ شیاتسو
در این روش که برای درمان آرتروز گردن با ماساژ انجام می گیرد، ماساژور ها با تحریک نقاط خاصی از بدن که باعث کاهش درد در نقاط دیگر میشوند، به تسکین درد آرتروز آن ناحیه کمک میکنند. همچنین گاهی اوقات ممکن است درمانگر به آرامی دست یا پای شما را کشش دهند. این نوع ماساژ به تعادل جریان انرژی که در طب سنتی چین به آن نیروی حیات در همه موجودات زنده اطلاق میشود، کمک میکند.
-
ماساژ لنفاوی
در این روش از ماساژ درمانی که برای درمان آرتروز گردن به کار می رود، از ضربات ملایم و مرتب استفاده میشود که به تخلیه مایع لنف از طریق جریان خون میانجامد. یکی از مزایای این ماساژ برای افراد مبتلا به ورم مفاصل است. چرا که گاهی اوقات مقدار زیادی از مایع لنف اضافی در مفاصل باعث ورم و درد میشوند که با ماساژ لنف این مایع تخلیه میشوند.
راه های پیشگیری از آرتروز گردن
آرتروز گردن یک مسئله فرسایشی است و به همین دلیل سبک زندگی هر شخص در پیشگیری از آرتروز گردن از اهمیت بالایی برخوردار است. قرار گرفتن در وضعیت نامناسب مخصوصاً برای زمان طولانی یکی از عوامل اصلی آرتروز گردن است. پس اگر برای پیشگیری از آرتروز گردن مهمترین نکته دوری از وضعیتهای نامناسب قرارگیری بدن است. شیوه نشستن، مطالعه، کار با گوشی و لپتاپ تاثیر خیلی مهمی در پیشگیری از آرتروز گردن دارند. یکی دیگر از مسائلی که در پیشگیری از آرتروز گردن مهم است دوری از بلند کردن اجسام سنگین است. اگر سبک زندگی کسی به صورتی است که شخص هر روز مجبور است اجسام سنگین بلند کند، باید از همین حالا نگران آرتروز گردن در آینده باشد. تقویت ویژه عضلات گردن نیز میتواند برای پیشگیری از آرتروز گردن مفید باشد. در این صورت ماهیچهها به کمک مفاصل میآیند و به تثبیت ستون فقرات کمک میکنند. تمرینات تقویتی زیر نظر فیزیوتراپیست یا ورزش بر روی دستگاههای وزنه برداری میتوانند در این امر خیلی میباشند.
ورزش برای آرتروز گردن
وقتی کسی دچار گردن درد میشود باید از چند طریق این دردها را از خودش دور کند. ترکیبی از استراحت، بیحرکتی و ورزش برای تقویت عضلات گردن، در کم شدن درد و پیشگیری از آرتروز گردن بسیار مفید میباشد. ورزشهایی اختصاصی در این راستا برای گردن وجود دارد که آنها را یک بررسی خلاصه میکنیم.
البته باید توجه داشته باشید که این ورزشها باید توسط فیزیوتراپیست و پس از معاینه کامل وضعیت بدن و گردن برای شما تجویز شود. در غیر این صورت ممکن است درد و عارضه را بیشتر هم بکند. پایین و بالا بردن گردن برای دو طرف گردن میتواند مفید باشد و دامنه حرکتی گردن را نیز افزایش میشود. حرکت گردن به سمت چپ و راست نیز به همین ترتیب عمل کرده و میتواند خشکی و گرفتگی گردن را از بین ببرد و انعطافپذیری آن را زیاد کند. چرخش گردن و شانه و یا کشش و جمع کردن گردن نیز از جمله حرکات اصلاحی هستند که میتوانند برای تقویت عضلات گردن مفید باشند. در نظر داشته باشید در حین انجام این حرکات باید کشش را در گردن و شانه خود حس کنید.
درمان آرتروز گردن
بهترین درمان آرتروز گردن در واقع اول از همه باید علائم و درد را از بین ببرد و در عین حال غیرتهاجمی باشد. مثل ورزش برای آرتروز گردن که بیخطر و راحت است. البته انتخاب روش درمان با توجه به عارضه و علائم بیمار، میتواند ترکیبی نیز باشد. مسئله مهم این است که پزشک متخصص با توجه به علل و علائم آرتروز گردن میتواند بهترین روش درمان آرتروز گردن را برای شخص انتخاب کند. در ادامه روشهای درمان آرتروز گردن در کلینیک سایا را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
فیزیوتراپی برای درمان آرتروز گردن
شاید معروفترین و اولین انتخاب برای درمان آرتروز گردن استفاده از فیزیوتراپی باشد. یک متخصص فیزیوتراپی با ارائه یک برنامه سفارشی و ورزشی برای گردن، میتواند به تقویت عضلات، رفع درد و انعطافپذیری گردن کمک کند. برنامههای فیزیوتراپی معمولاً با توجه به پیشرفت بیماری و علائم بیمار انتخاب میشود، اما به طور نرمال یک درمان فیزیوتراپی شاید از 6 الی 8 هفته در 2 یا 3 جلسه در هر هفته تدوین شود تا بهترین نحوه درمان برای شخص عملی بشود. در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی سایا انواع تمرینات اصلاحی و روشهای نوین فیزیوتراپی برای درمان آرتروز گردن ارائه میشود و شما عزیزان میتوانید از آنها در راستای درمان استفاده کنید.
دارو درمانی برای درمان آرتروز گردن
داروها نیز قسمت جدایی ناپذیر انواع روشهای درمانی میباشند. برای درمان آرتروز گردن، شاید از چندین نوع دارو مخصوصاً برای کم کردن و از بین بردن درد استفاده شود. شلکنند های عضلانی و داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن میتوانند درد مهرههای گردن را تا حد زیادی التیام ببخشند. مصرف این داروها تا چند هفته میتواند تا حد زیادی درد و ورم گردن بیماران را از بین ببرد.
گرما و سرما درمانی
گرما و سرما با این که ذات متفاوتی دارند اما هر دوی آنها در التیام درد بسیار مفیدند. خیلی از افراد با روش گرما درمانی راحتترند. گرما باعث افزایش جریان خون و شل شدن عضلات میشود. سرما و یخ نیز برای از بین بردن درد و بیحس شدن بسیار کاربردی میباشد. توجه داشته باشید که هر دور درمانی گرما یا سرما درمانی یک ربع ساعت است و پس از آن بیمار باید 1 الی 2 ساعت استراحت کند.
گردنبندهای طبی نرم
با استفاده از گردنبندهای طبی که دور گردن را احاطه میکنند، میتوان حرکات گردن را محدود کرد تا عضلات گردن بتوانند استراحت کنند و در واقع توانایی خود را ریکاوری کنند. البته استفاده از گردنبند طبی باید کوتاه مدت باشد تا نتیجه عکس نداشته باشد و باعث ضعف عضلات گردن نشود.
بلوک اپیدورال گردنی برای درمان آرتروز گردن
روش بلوک اپیدورال گردنی در واقع تزریق استروئید و بیحسی در داخل فضای فضای اپیدورال یا همان اطراف پوشش نخاع میباشد. البته این روش معمولاً برای بیرونزدگی دیسک استفاده میشود.
فرکانس رادیویی یا RFA
استفاده از روش فرکانس رادیویی یا RFA برای درمان آرتروز گردن که یک روش با میزان تهاجم کم است، میتواند از ارسال سیگنالهای درد به مغز توسط اعصاب انتخاب شده جلوگیری کند. در این روش اول با استفاده از یک داروی بیحسی تشخیص میدهند که کدام اعصاب در حال فرستادن سیگنال درد به مغز میباشند. در مرحله بعد با استفاده از گرمای تابشی شاخهی میانی عصب را بلوک میکنند و پس از بیمار دیگر دردی در آن ناحیه حس نخواهد کرد. این روش نسبت به سایر روشهای تسکین درد طولانیتر میباشد اما به هیچ وجه دائمی نیست. چون اعصاب مربوطه طی بازه زمانی یک تا دو سال بازیابی میشوند.
درمان کایروپراکتیک
یکی از روشهای درمان موثر آرتروز گردن کایروپراکتیک میباشد. در این روش با استفاده از حرکت و فشار دست میتوان درد آرتروز گردن را کاهش داد و علائم مزمن آن را کنترل کرد.
الکتروتراپی
یک روش موثر و عالی در درمان آرتروز گردن استفاده از انواع مختلف دستگاههای الکتریکی میباشد. دستگاههای TENS و مگنت تراپی در واقع معجزه فیزیوتراپی نوین در درمان آرتروز گردن میباشند که در کلینیک سایا نیز عرضه میشوند. در این روشها با ارسال امواج الکتریکی، اعصاب تحریک میشوند و در نتیجه فشار و تنش واردهٌ بر عضلات و اعصاب و مفاصل گردن کاهش مییابند.
چطور درد آرتروز گردن را در خانه درمان کنیم؟
با توجه به اینکه نمی توان از وقوع انحطاط مفصلی با افزایش سن جلوگیری کرد، اما میتوانید با ایجاد تغییرات ساده در سبک زندگی، از بدتر شدن درد جلوگیری کنید یا علائم را کاهش دهید. در اینجا چند راه حل وجود دارد که می توانید برای مدیریت درد آرتروز گردن امتحان کنید.
-
استفاده از کمپرس سرد
برای کمک به کاهش التهاب، سفتی و تورم، از کمپرس سرد روی گردن استفاده کنید. این روش می تواند به کاهش درد آرتروز گردن کمک شایانی کند.
-
درست بخوابیدن
همانطور که می دانید، نحوه خوابیدن شما تاثیر زیادی بر روی درد اندام های مختلف شما می گذارد. بسیاری از شیوه های اشتباه خوابیدن می تواند بر افزایش درد شما کمک کند.
از این رو برای درمان آرتروز گردن می توانید نحوه خوابیدن خود را اصلاح کنید.
-
از گوشی به درستی استفاده کنید
هنگام صحبت با تلفن، از هدست استفاده کنید. این به شما کمک می کند تا گردن خود را تحت فشار نگذارید. افرادی که روی دستگاههای خود قوز کردهاند، یک فشار تکراری را به گردن خود وارد می کنند. این موضع درد عضلانی گردن را تشدید می کند. به جای اینکه گردن خود را به سمت پایین برای خواندن گوشی هوشمند خود خم کنید، دستگاه را در رو به روی چشم قرار دهید. به این ترتیب سر شما دائماً نمی افتد و مجبور به وارد کردن فشار بر روی گردن خود نیستید.
-
حالت خود را تغییر دهید
تغییر وضعیت بدن می تواند به تسکین گردن درد از آرتروز کمک کند. وضعیت خوب، از آنجایی که مربوط به گردن است، زمانی است که گوش ها مستقیماً بالای شانه ها قرار می گیرند و قفسه سینه باز و شانه ها به عقب است. در اینجا فشار به حداقل می رسد زیرا وزن سر به طور طبیعی روی ستون فقرات متعادل است.
آیا آرتروز گردن به جراحی نیاز دارد؟
قرار نیست تا اسم آرتروز میآید شما به جراحی و درمانهای تهاجمی فکر کنید. جراحی آرتروز فقط در موارد خیلی حاد و شرایط نادر مورد نیاز است. امروزه اینقدر درمانهای غیر تهاجمی و کاربردی روی کار آمدهاند که بعید است کسی برای درمان یک آرتروز گردن ساده مجبور شود جراحی انجام دهد. برای مثال اگر فشار وارده روی اعصاب و نخاع خیلی زیاد باشد و به طور سریع شخص بیحس شدن دستها و سایر اندامهایش را حس کند، شاید شرایطی برای جراحی در نظر گرفته شود.
کلام آخر
آرتروز یک عارضه در ستون فقرات است و در هر مهره آن ممکن است رخ بدهد. وقتی این اتفاق در یک یا چندین مهره از هفت مهرهی بالایی که مربوط به گردن میباشند، رخ بدهد شخص دچار آرتروز گردن میشود. آرتروز گردن آنقدرها که اسمش ترسناک است، خطرناک نیست. اما اگر کسی آن را جدی نگیرد، ممکن است دچار مشکلات حرکتی دائمی بشود. این روزها روشهای فیزیوتراپی نوین دیگر کمی از نگرانیها کم کردهاند. درمانهای متنوعی وجود دارند که هم کاربردی و موثر میباشند و در عین حال برخلاف جراحی، ریسکی ندارند. انواع روشهای فیزیوتراپی نوین درمان آرتروز گردن در کلینیک تخصصی سایا موجود میباشد و ما مفتخریم که عزیزان زیادی در این کلینیک فیزیوتراپی توانستهاند به راحتی از دست آرتروز گردن خلاص شوند.
در این مقاله در کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی آرتروز گردن، علائم و روشهای پیشگیری و درمان آن پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای استفاده از انواع روشهای فیزیوتراپی نوین و درمان قطعی آرتروز گردن میتوانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره 02188673287 تماس بگیرید و وقت نوبت خودتان را بیدردسر رزرو کنید. همچنین سوالات خود درباره علائم و درمان آرتروز گردن را میتوانید در کامنتها از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا بهرهمند شوید.