دیسک کمر در بارداری و شرایط خاص آن + علائم

تاریخ انتشار : 19 مهر 1402 | آخرین به روز رسانی : 4 اردیبهشت 1403
دیسک کمر در بارداری و شرایط خاص آن

حس مادر شدن یکی از تجربه‌های مهم و متحول‌کننده برای زنان است. این تجربه می‌تواند همراه با هیجان و شادی باشد، اما درعین‌حال ممکن است با تنش‌ها، استرس‌ها و چالش‌های فیزیکی نیز همراه باشد. یکی از این چالش‌ها، درد کمر است که اگر درمان نشود منجر به ایجاد دیسک کمر خواهد شد. دیسک کمر، ستون فقرات را تحت‌تأثیر قرار داده و می‌تواند باعث ایجاد درد و ناراحتی در مادران شود. خوشبختانه دیسک کمر در بارداری کاملاً درمان می‌شود. اگر سابقه دیسک کمر دارید، اگر در دوران بارداری با درد شدید کمر مواجه شدید، اگر در معرض دیسک کمر در دوران بارداری هستید؛ در این مقاله همراه کلینیک فیزیوتراپی سایا باشید تا به بررسی روش‌های درمان دیسک کمر در بارداری بپردازیم.

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

 دیسک کمر در بارداری

دیسک کمر، یک مشکل مربوط به ستون فقرات است. ستون فقرات از دیسک‌ها و استخوان‌های فقرات تشکیل شده، دیسک‌ها به‌عنوان عامل جداکننده بین هر استخوان عمل می‌کنند و به دلیل وجود هسته ژله‌ای، باعث ایجاد انعطاف در هنگام حرکات می‌شوند. در بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و اضافه‌وزن، فشار بر روی دیسک‌های کمری افزایش می‌یابد. این فشار می‌تواند باعث خروج دیسک از محل خود شده و به عصب‌ها و بافت‌های اطراف، فشار وارد کند.

باتوجه ‌به مطالعات، 80 درصد زنان در دوران بارداری، کمردرد را در ماه‌های پنجم تا هفتم، تجربه می‌کنند. هنگامی که باردار می‌شوید، بدن تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی زیادی را تجربه می‌کند. در دوران بارداری طبیعی است که مقداری افزایش وزن پیدا کنید، ستون فقرات برای افزایش وزن باید دو برابر نسبت به قبل کار کند تا بتواند وزن اضافه را تحمل کند.

پیشنهاد مطالعه مقاله درمان بدون جراحی دیسک کمر

از طرفی به دلیل رشد کودک، انحنای کمر افزایش می‌یابد تا تعادل بین کمر و شکم حفظ شود. در نتیجه طبیعی است که با کمردرد در این دوران روبرو شوید. بااین‌حال خطر ابتلا به دیسک کمر در دوران بارداری به‌ندرت مشکل‌ساز بوده و ممکن است فقط در کم‌تر از 1 درصد از بارداری‌ها، نیاز به جراحی داشته باشد. اکثر زنان مبتلا به دیسک کمر تنها با انجام ورزش دیسک کمر در دوران بارداری بهبود می‌یابند و علائم آن‌ها پس از زایمان از بین می‌رود.

 دیسک کمر در بارداری

 

دلایل احتمالی ایجاد دیسک کمر در بارداری:

برخی از عوامل منجر به افزایش شانس ابتلا به دیسک کمر در بارداری می‌شود. در ادامه به بررسی برخی از دلایل احتمالی دیسک کمر در بارداری می‌پردازیم:

  • سن بالا: خطر ابتلا به دیسک کمر در زنان باردار بالای 30 سال بیشتر است. با افزایش سن ممکن است استخوان‌ها دچار فرسودگی شده و مادران را مستعد ابتلا به دیسک کمر کند.
  • بیماری زمینه‌ای: وجود بیماری زمینه‌ای مانند پوکی‌استخوان می‌تواند خطر ابتلا به دیسک کمر در بارداری را افزایش دهد.
  • اضافه‌وزن: زنانی که شاخص توده بدنی بالاتری داشته و اضافه‌وزن دارند، در معرض دیسک کمر در دوران بارداری قرار می‌گیرند.
  • داشتن آسیب نخاعی: اگر قبل از بارداری مشکلات کمردرد داشتید، خطر ابتلا به دیسک کمر در دوران بارداری افزایش می‌یابد.

 آیا بارداری باعث ایجاد دیسک کمر می‌شود؟

 بارداری به‌ندرت علت مستقیم دیسک کمر است. مگر اینکه بیمار درگیر پوکی‌استخوان باشد. بعید است که دیسک کمر به‌خاطر بارداری ایجاد شود. خیلی از بیماری‌ها ممکن است در ایجاد دیسک کمر در بارداری نقش داشته باشند؛ مانند بیماری زمینه‌ای، آسیب شدید قبل از بارداری، ورزش حرفه‌ای و…. 90 درصد زنان در سنین 25 تا 55 سالگی دچار دیسک کمر می‌شوند؛ بنابراین به‌صورت کلی احتمال اینکه بارداری به‌تنهایی باعث ایجاد دیسک کمر شود پایین است.

 علائم دیسک کمر در بارداری

 بسته به اینکه کدام قسمت از ستون فقرات آسیب‌دیده ببیند، نشانه‌ های دیسک کمر در بارداری می‌تواند متفاوت باشد. برخی از علائم دیسک کمر در دوران بارداری عبارت‌اند از:

  • تشدید علائم با حرکت: علائم دیسک کمر در بارداری، معمولاً با حرکت بدتر شده و در هنگام استراحت کاهش می‌یابد.
  • تحریک عصب سیاتیک: عصب سیاتیک از ناحیه کمری شروع شده و تا انتهای ساق پا امتداد دارد. یکی از نشانه ‌های دیسک کمر در بارداری تحریک این عصب است که منجر به علائمی مانند درد و سوزش در ناحیۀ کمر، باسن، ساق پا و پا می‌شود.
  • احساس محدودیت در حرکت: با فشار بر روی عصب‌ها، ممکن است دامنه حرکتی کاهش یافته و انعطاف‌پذیری کمر کم شود.
  • اختلالات در کیفیت زندگی: درد می‌تواند به حدی شدید باشد که زندگی فرد را مختل کند، به‌طوری که بیمار نتواند دراز بکشد یا خوابی راحتی داشته باشد.
  • ضعف و بی‌حسی: فشار روی کمر، ممکن است باعث ایجاد احساس ضعف یا بی‌حسی در اندام تحتانی شود.
  • کمردرد ناگهانی: در بعضی از موارد، به‌صورت ناگهانی و بدون نشانه های دیسک کمر در بارداری، درد ناگهانی و زیاد در ناحیه کمر و پاها ایجاد می‌شود.
  • تحریک عصب‌های دیگر: درد دیسک کمر در بارداری به‌شدت زیاد است. فشار بر روی عصب‌های کمر، می‌تواند باعث تحریک بقیه‌ی عصب‌ها شود.

 به‌صورت کلی، نشانه های دیسک کمر در بارداری در هر فردی متفاوت است؛ بنابراین اگر در دوران بارداری از کمردرد زیاد رنج می‌برید بهتر است سریعاً با پزشک متخصص مشورت کنید. پزشک برحسب تشخیص و بررسی علائم بالینی، برنامه درمانی را برای شما در نظر می‌گیرد.

 علائم دیسک کمر در بارداری

آیا دیسک کمر در بارداری خطرناک است؟

 یکی از سؤالات مادران دغدغه‌مند این است که آیا دیسک کمر در بارداری خطرناک است؟ آیا خطری نوزاد را تهدید می‌کند؟ برای زنانی که در دوران بارداری دیسک شدید تا متوسطی را تجربه می‌کنند، بهتر است در مرحله اول با پزشک متخصص مشورت شود. دیسک کمر خفیف تا متوسط، خطری برای زندگی یا سلامتی نوزاد ندارد، اما در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به درمان‌های بالینی داشته باشد. دیسک کمر در بارداری، علائم و مشکلاتی را برای مادر ایجاد می‌کند. باید توجه داشت که به دلیل تغییر فیزیولوژی بدن در دوران بارداری، بسیاری از مشکلات مانند کمردرد، طبیعی هستند؛ به همین دلیل در اکثر موارد، معمولاً علائم به‌صورت موقتی بوده و پس از بارداری خودبه‌خود برطرف شده و نیاز به جراحی ندارند.

بااین‌حال، در برخی از موارد نادر (کم‌تر از 1 نفر در 1000 مورد) دیسک کمر در بارداری به‌شدت فشار وارد کرده و علائم جدیدی را ایجاد می‌کند. در این صورت خطری برای نوزاد وجود ندارد ولی مادر باید بعد از فارغ شدن، عمل جراحی دیسک کمر را انجام دهد تا بهبودی کامل صورت بگیرد. برای کاهش خطرات دیسک کمر در بارداری باید از ابتدا، تحت نظر پزشک باشید تا در مراحل اولیه، پیشگیری کرده و درمان دیسک کمر در بارداری به‌راحتی انجام پذیرد.

 پیشگیری از ابتلا به دیسک کمر در بارداری

 با انجام و اصلاح بعضی از فعالیت‌ها به‌راحتی می‌توانید از خطرات دیسک کمر در بارداری در امان باشید، مانند:

  • در دوران بارداری، اجسام بزرگ و سنگین را بلند نکنید. برای بلند کردن اجسام به کمر خود فشار وارد نکنید؛ بلکه ابتدا زانوهای خود را خم کرده و پشت خود را صاف کنید سپس بدون فشار به کمر، مجدد زانو را صاف‌کرده و جسم را نزدیک بدن خود نگه دارید.
  • از فعالیت‌هایی که ممکن است باعث آسیب به کمر شود خودداری کنید. مانند خم شدن، بالا رفتن از نردبان و…
  • یکی از بهترین راه‌ها، انجام ورزش دیسک کمر در بارداری است. در صورت تجویز پزشک می‌توانید پیاده‌روی یا ورزش‌های آبی را انجام دهید.
  • همیشه سعی کنید صاف بنشیند و حالت قوز نداشته باشید، اگر به قوز کردن عادت کرده‌اید، بهتر است از یک بالش نرم برای تکیه کردن استفاده کنید.
  • هنگام خوابیدن در رختخواب باید مراقب باشید. یک بالشت بین زانوهای خود قرار دهید و به پشت استراحت کنید.
  • از پوشیدن کفش پاشنه‌بلند جداً خودداری کنید.

 برای دیسک کمر در بارداری چه باید کرد؟

پاسخ به سوال برای دیسک کمر در بارداری چه باید کرد؟ باید گفت که اگرچه ممکن است بهبود کمردرد در دوران بارداری چالش‌برانگیز به نظر برسد، اما چندین استراتژی برای درمان و مدیریت درد وجود دارد. توجه به این نکته بسیار ضروری است که قبل از امتحان هرگونه درمان و در صورت تجربه علائم دیسک کمر در بارداری، ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید. پزشک متخصص بر اساس علائم، بررسی بالینی و در صورت لزوم، تست‌های رادیوگرافی تشخیص مناسب را داده و متناسب با نوع بیماری، برنامه درمانی مناسب شما را تهیه می‌کند. به‌صورت کلی درمان دیسک کمر در بارداری عمدتاً شامل روش‌های غیرجراحی است.

 درمان دیسک کمر در بارداری

 بارداری آسان نیست! درد دیسک کمر در بارداری و ناراحتی لگن، به‌خصوص در سه‌ماهه سوم ، به‌شدت شایع است. با داشتن نگرش مثبت و اطلاعات کافی در مورد دیسک کمر در بارداری، می‌توانید سریع‌تر بهبود یابید. یکی از بهترین راه‌ها برای درمان، ورزش دیسک کمر در بارداری است، بنا به تشخیص پزشک ممکن است روش‌های درمانی زیر توصیه شود:

  1. تمرینات و حرکات کششی ملایم:  انجام ورزش دیسک کمر در بارداری درد را کاهش می‌دهد. ورزش‌های کم‌ضرر و ملایم، می‌تواند به تقویت ماهیچه‌های ستون فقرات شما کمک کند و درد دیسک کمر در بارداری را کاهش می‌دهد. یوگا، پیاده‌روی یا ورزش‌های آبی مانند شنا، تحت نظر مربی، می‌تواند موجب درمان دیسک کمر در بارداری شود. علاوه‌برآن ورزش دیسک کمر در دوران بارداری به‌شدت برای سلامت روحی شما هم مفید است. بهتر است ورزش را تحت نظر پزشک یا فیزیوتراپیست انجام دهید تا حرکات ورزشی بی‌خطر را به شما آموزش دهند.
  2. اصلاح حالات بدنی: هنگامی که دچار دیسک کمر در بارداری می‌شوید. باید وضعیت بدنی خود را اصلاح کنید. اگر قوز می‌کنید، یا همیشه خم می‌شوید بهتر است در رفتار خود تجدیدنظر کنید. سعی کنید صاف بایستید، صاف بنشینید و از خم شدن خودداری کنید. هنگام نشستن بهتر است در پشت خود، بالش یا کوسن قرار دهید.
  3. ماساژ درمانی قبل از تولد: ماساژ ملایم می‌تواند کمردرد شما را کاهش داده و باعث آرامش در دوران بارداری شود. برای ماساژ بهتر است تحت نظر فیزیوتراپیست این کار را انجام دهید.
  4. تغییرات دما: یکی از راه‌ها برای کاهش درد دیسک کمر در بارداری استفاده از گرما و سرما است. به‌عنوان‌مثال، می‌توانید از کمپرسور آب یخ به مدت 20 دقیقه در ناحیه دردناک استفاده کرده و بعد از چند روز، از کمپرسور آب گرم استفاده کنید. این روش برای زنان باردار حتماً باید با توصیه پزشک انجام شود.
  5. فیزیوتراپی: یکی از بهترین و بی‌خطرترین راه‌ها برای درمان دیسک کمر در بارداری استفاده از کمک یک فیزیوتراپ است. فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی به بهبود درد و تقویت عضلات کمک کرده و علائم دیسک کمر در بارداری را کاهش می‌دهد.
  6. داروها: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای ضدالتهاب تجویز کند تا علائم بیماری کنترل شود.

در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.

رزرو نوبت

 توصیه‌ها و اطلاعات موجود در این مقاله فقط برای اهداف آموزشی است و به‌منظور جایگزینی یا مقابله با توصیه یا قضاوت پزشک نیست. لطفاً در دوران بارداری همیشه قبل از انجام هر توصیه‌ای با پزشک خود مشورت کنید.

 

 درمان دیسک کمر در بارداری

سخن آخر

 درمان دیسک کمر در بارداری می‌تواند چالش‌برانگیز باشد، اما با کمک پزشک و راهنمایی‌های درست و علمی، می‌توانید به‌راحتی از درد و ناراحتی خلاص شوید. بهترین کار این است که در مراحل اولیه بارداری و با کوچک‌ترین کمردرد به پزشک مراجعه کرده و با انجام اقدامات پیشگیرانه، از این وضعیت عبور کنید. اگر هنوز نمی‌دانید که چگونه درمان دیسک کمر انجام می‌شود، متخصصان ما در کلینیک سایا آماده پاسخگویی به سؤالات شما هستند. کلینیک فیزیوتراپی سایا با بیش از 20 سال سابقه تخصصی، به همراه مدرن‌ترین دستگاه‌های دنیا، آماده خدمت‌رسانی به شماست. تمامی خدمات درمان دیسک کمر در بارداری در کلینیک سایا انجام می‌شود. جهت دریافت خدمات کافی است همین الان با شماره 02186081671 تماس بگیرید.

 منابع مقاله:

https://www.newyorkpaincare.com/does-pregnancy-cause-herniated-disc/https://www.sciatica.com/blog/back-pain-during-pregnancy/https://www.neuromicrospine.com/news/herniated-disc-while-pregnanthttps://drkevinpauza.com/disc-herniation-during-pregnancy/https://www.spine-health.com/conditions/pregnancy-and-back-pain/back-pain-pregnancyhttps://discseel.com/pregnancy-with-a-herniated-disc/

دسته بندی : مقالات

2 نظر در “دیسک کمر در بارداری و شرایط خاص آن + علائم

  1. سلام. ممنون از مقاله خوبتون. درباره مهمترین علائم دیسک کمر در بارداری میتونید یکم اطلاعات بدید؟

    1. سلام خانوم نوروزی
      خیلی خوشحالیم که این مقاله براتون مفید بوده. اگر بخواهیم مهم ترین علائم دیسک کمر در بارداری رو بگیم می تونیم به این موارد اشاره کنیم: درد کمر، تیر کشیدن کمر تا پاها، احساس ضعف در یاها، بی‌حسی پاها؛ این موارد، سه نشانه مهم دیسک کمر در بارداری هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *