درد لگن نشانه چیست؟ علائم و راه های درمان آن در زنان و مردان

تاریخ انتشار : 4 تیر 1402 | آخرین به روز رسانی : 25 دی 1402
درد لگن نشانه چیست؟ علائم ، تشخیص،راه های درمان آن در زنان و مردان

احساس درد مخصوصاً در قسمت‌هایی که با حرکت کردن در ارتباط‌اند می‌تواند به طور قابل‌توجهی بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارد، تحرک را محدود کند و باعث ناراحتی در طول فعالیت‌های روزانه شود. درد لگن یکی از این موارد است که هم مردان و هم زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. درد لگن اغلب ناشی از شرایط یا آسیب‌های زمینه‌ای مختلف است. فیزیوتراپی نقش حیاتی درمان درد لگن دارد و به افراد کمک می‌کند تا تحرک خود را بازیابند و درد را کاهش دهند. در این مقاله از کلینیک فیزیوتراپی سایا به بررسی علائم، تشخیص و روش‌های درمان درد لگن در افراد خواهیم پرداخت.

علائم درد لگن

درد مفصل ران

درد لگن معمولاً از عمق ناحیه کشاله ران یا در قسمت خارجی مفصل ران احساس می‌شود. در واقع التهاب مفصل ران ممکن است به ران یا باسن نیز انتقال می‌یابد.

کاهش دامنه حرکتی

افرادی که در انجام فعالیت‌های روزانه مانند راه رفتن، نشستن یا بالا رفتن از پله‌ها دچار محدودیت حرکتی و مشکل می‌شوند، در واقع به درد لگن دچار شده‌اند. در واقع این محدودیت، کم‌کم منجر به درد بیش‌‌تر در ناحیه لگن فرد می‌شود.

راه های تشخیص درد لگن

لنگیدن یا تغییر راه رفتن

افراد ممکن برای از بین رفتن دردی که در لگن حس ‌می‌کنند، دچار لنگی قابل‌توجه یا تغییر در الگوی راه رفتن خود شوند. لنگیدن یکی از علائم درد لگن است و این افراد نیز هرچه زودتر باید به فکر درمان درد لگن بیفتند.

احساس کلیک یا ترکیدن

برخی از افراد ممکن است در حین حرکت صدای کلیک کلیک و تق‌تق را در مفصل ران تجربه کنند. این نیز یکی دیگر از علائم درد لگن می‌باشد که باید به آن توجه کرد.

ضعف عضلانی

از دیگر علائم درد لگن می‌توان به ضعف عضلانی، به‌ویژه در عضلات ران و باسن شود که بر قدرت و ثبات کلی تاثیر می‌گذارد، نیز اشاره کرد. در واقع نباید علائم درد لگن مثل ضعف عضلانی را دست‌کم گرفت و آن‌ها را به حال خودشان رها کرد. بلکه باید هرچه زودتر برای درمان درد لگن اقدام کرد.

اسپاسم عضلات اطراف لگن

یکی دیگر از علائم درد لگن، گرفتگی عضلات اطراف لگن است که در واقع هشداری برای نیاز به درمان درد لگن محسوب می‌شود. اسپاسم و گرفتگی عضلات مثانه، روده یا مشاهده خون در ادرار، مخصوصاً بعد از یک ضربه، همگی از علائم درد لگن محسوب می‌شوند.

علل شایع درد لگن

آرتروز یا استئوآرتریت

 شایع‌ترین علت درد لگن، به‌ویژه در افراد مسن، آرتروز است. آرتروز لگن زمانی رخ می‌دهد که غضروف محافظ داخل مفصل ران فرسوده شود و منجر به سفتی و درد مفصل شود.

بورسیت

بورس‌ها ، کیسه‌های کوچک پر از مایع در اطراف استخوان هستند و همانند یک بالشتک به حرکت استخوان‌ها روی هم کمک می‌کند و از ساییده شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند. در صورت تحریک و ایجاد التهاب در بورس‌های مفاصل لگن وضعیت دردناکی را در این ناحیه به وجود می‌آورد.

تاندونیت

وجود فشار مکرر روی مفاصل لگن نیز می‌تواند باعث التهاب تاندون‌های اطراف مفصل ران شود و منجر به تاندونیت و درد لگن بشود.

شکستگی لگن

در بزرگ‌سالان و افراد مسن‌تر، شکستگی لگن می‌تواند باعث درد ناگهانی و شدید لگن شود که اغلب نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

کشیدگی یا پارگی عضله

کشیدگی یا پارگی عضلات اطراف لگن، مانند خم کننده‌های ران یا همسترینگ، می‌تواند باعث درد قابل‌توجهی در ناحیه لگن شود و قابلیت تحرک فرد را محدود کند.

پارگی لابروم

غضروفی حلقه‌ای شکل در قسمت‌های کناری مفصل ران، به نام وجود دارد که به آن لابروم می‌گویند. لابروم نقش یک ضربه‌گیر را برای مفصل ران ایفا می‌کند. زمانی که پارگی لابروم رخ می‌دهد، در واقع مفصل ران بی‌دفاع می‌شود و فشار و ضربه با شدت بیش‌تری به مفصل ران وارد می‌شود.

علل شایع درد لگن در زنان

شاید بیش‌تر موارد مرتبط با درد لگن به درد مفاصل یا مشکلات ناشی از فشار روی بدهد. اما در زنان علل شایع درد لگن علاوه بر این موارد، تا حد زیادی به دستگاه تناسلی و عفونت‌های اطراف این قسمت میز مربوط می‌شود. در ادامه علل شایع درد لگن در زنان را مشاهده می‌کنید.

  • حاملگی خارج از رحم
  • مرگ جنین داخل رحم
  • گرفتگی عضلات رحم و واژن
  • بیماری‌های دستگاه تولید مثل آندومتریوز
  • درد تخمک‌گذاری
  • کیست تخمدان

راه های تشخیص درد لگن

راه های تشخیص درد لگن به‌صورت دقیق برای درمان موثر این درد بسیار مهم است. یک فیزیوتراپیست با یک ارزیابی و معاینه دقیق راههای تشخیص درد لگن را بررسی می‌کند. درک تاریخچه پزشکی فرد و آسیب‌های قبلی می‌تواند بینشی در مورد علل بالقوه درد لگن به پزشک ارائه دهد.

در ادامه راه های تشخیص درد لگن یک معاینه فیزیکی کامل به شناسایی نواحی خاص حساسیت، محدودیت‌های دامنه حرکتی، قدرت عضلانی و ثبات کلی مفصل ران کمک می‌کند.

درد لگن نشانه چیست؟

برای اطمینان از دلیل درد لگن، نیاز به تصویربرداری است. راههای تشخیص درد لگن شامل تصویربرداری با اشعه ایکس، ام‌آرآی یا سی‌تی‌اسکن از مفصل ران، استخوان‌ها و بافت‌های نرم است که امکان تشخیص دقیق‌تر را فراهم می‌کنند.

درمان درد لگن

درصورتی‌که درد لگن شدید نباشد و به‌صورت خفیف در حین راه رفتن و دویدن خودش را نشان دهد، شاید با استراحت و برداشتن فشار از لگن هم بتوان از آن مراقبت کرد. برای مدیریت درد لگن می‌توان داروهای مسکن مثل ایبوپروفن می‌توان استفاده کرد. البته که داروها باید زیر نظر پزشک مصرف شوند و از مصرف باید خودداری کرد. همچنین می‌توان از ماساژ هم برای کاهش درد لگن کمک گرفت و تنش و استرس را از عضلات خارج کرد. در ادامه روش‌های درمان درد لگن را معرفی و بررسی خواهیم کرد.

فیزیوتراپی و ورزش

درد لگن در ابتدا راه رفتن را برای افراد سخت کرده و دامنه حرکتی اشخاص را محدود می‌کند. برای حفظ و بهبود دامنه حرکتی باید به سراغ ورزش و تمرینات فیزیوتراپی بروید. در اکثر موارد مخصوصاً در سن‌های پایین‌تر درمان درد لگن به کمک فیزیوتراپی تا حد زیادی انجام می‌شود.  برنامه تمرینی که فیزیوتراپیست برای درد لگن مناسب خود شخص تنظیم می‌کند، تا حد زیادی می‌تواند درمان درد لگن را انجام دهد و شخص را به حالت عادی و زندگی روزمره خود بازگرداند. در واقع تمرین‌های فیزیوتراپی می‌توانند از درمان‌های تهاجمی و جراحی در آینده جلوگیری کند.

لیزر پرتوان و کم‌توان

لیزر پرتوان و کم‌توان به‌عنوان یکی از روش‌های فیزیوتراپی برای درمان درد لگن استفاده می‌شود. لیزر پرتوان با استفاده از نور قدرتمند به بافت‌های عمقی نفوذ می‌کند و فرآیندهای التیام بخشی را در سطح سلول‌ها تحریک می‌کند. لیزر کم‌توان نیز از نور با قدرت کمتر استفاده می‌کند و برای کاهش التهاب و مدریت درد لگن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شاک ویو

شاک ویو یک روش درمانی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای درمان درد لگن استفاده می‌کند. این امواج صوتی به طور مستقیم به بافت موردنظر هدف می‌شوند و به‌عنوان یک روش ضدالتهابی و تسکین‌دهنده درمان درد لگن محسوب می‌شود. شاک ویو همچنین می‌تواند باعث بهبود عملکرد بافت‌های ترمیم‌شده بشود و خون‌رسانی را در ناحیه تسریع کند.

مگنت تراپی

مگنت تراپی یکی دیگر از روش‌های درمان درد لگن است که با استفاده از میدان‌های مغناطیسی برای تسکین درد و بهبود التیام بخشی از آن استفاده می‌شود. این درمان درد لگن می‌تواند بهبود عملکرد مفاصل، کاهش التهاب و تسریع فرآیند بهبودی را تسهیل کند.

تکارتراپی

 تکارتراپی یکی از روش‌های جدید فیزیوتراپی با استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی برای درمان درد لگن می‌باشد. در واقع تکارتراپی انرژی ارگان‌های سالم را به کمک یک کاوشگر یا پراب به قسمت‌های دارای درد ارسال می‌کند. این مسئله باعث انتقال اکسیژن و مواد مغذی به قسمت‌های ضعیف‌تر می‌شود. همچنین تکارتراپی با تحریک سیستم لنفاوی و سیستم گردش خون خیلی سریع‌تر بافت‌های بیمار را درمان می‌کند.

این روزها تکار تراپی یکی از موثرترین و بهترین روش‌های درمان درد لگن به حساب می‌آید.

درمان درد لگن

سرما و گرما درمانی

یکی دیگر از روش‌های موثر درمان درد لگن استفاده از گرما و سرما درمانی است. استفاده از سرما به کمک کمپرس یخ روشی موثر برای درمان درد لگن است و به‌منظور کاهش التهاب، تسکین درد انجام می‌شود.

از طرفی گرما با افزایش خون‌رسانی به منطقه مورد درمان، رفع اسپاسم عضلانی و کاهش احساس درد می‌تواند موجب درمان درد لگن نیز بشود.  البته این دو روش نباید هم‌زمان انجام شوند و بهتر است بین استفاده از سرما و گرما کمی فاصله بیندازید.

سخن پایانی

درد لگن می‌تواند افراد در هر سن و جنس را تحت تاثیر قرار دهد و به طور قابل‌توجهی بر فعالیت‌های روزانه و کیفیت زندگی آن‌ها تاثیر بگذارد. تشخیص به‌موقع و درمان مناسب برای مدیریت موثر درد لگن بسیار مهم است. درمان فیزیوتراپی برای درد لگن، یک رویکرد چندبعدی ارائه می‌دهد که به علت اصلی درد لگن، بهبودی و بهبود عملکرد کلی آن کمک می‌کند. اگر احساس درد لگن دارید، باید با کلینیک فیزیوتراپی تخصصی سایا مشورت کنید تا یک ارزیابی کامل و برنامه درمانی شخصی برای بهبودی سریع و بهبود تحرک دریافت کنید.

درمان درد لگن در  کلینیک فیزیوتراپی سایا

در این مقاله از کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی انواع روش‌های درمان درد لگن پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای استفاده از روش درمان درد لگن می‌توانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره 02186081671 تماس بگیرید و وقت نوبت خودتان رو بی‌دردسر رزرو کنید. هم‌چنین سوالات خود درباره علائم درد لگن را می‌توانید در کامنت‌ها از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا بهره‌مند شوید.

 

دسته بندی : مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *