انواع کاربرد و فواید فیزیوتراپی کدامند؟

تاریخ انتشار : 13 مرداد 1400 | آخرین به روز رسانی : 17 مرداد 1402
انواع کاربرد و فواید فیزیوتراپی

فیزیوتراپی به افرادی با هر سن و با هر گونه آسیب یا بیماری می‌تواند کمک کند که توانایی‌های عادی خود را مجددا به دست بیاورند و حرکت و کارایی فیزیکی بهتری داشته باشند. برنامه‌های ویژه‌ی فیزیوتراپی که مخصوص هر بیمار تدوین می‌شوند، به آن‌ها کمک می‌کنند به سطح فعالیت و کارایی قبلی خود مجددا بازگردند. کاربرد و فواید زیادی برای فیزیوتراپی وجود دارد که در این مطلب از سایت سایت قصد داریم کامل به آن ها بپردازیم.

معرفی بهترین کلینیک فیزیوتراپی

انواع کاربرد فیزیوتراپی

کاربرد فیزیوتراپی در بیماران روماتیسمی و پوستی

بیماری‌های روماتیسمی در واقع دسته‌ای از بیماری‌های خود ایمنی هستند که به صورت عمده مفاصل بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند و جاهای دیگر بدن را هم می‌توانند تحت تاثیر قرار دهند، ولی مهمترین جاها مفاصل است که مستقیما حرکات را تحت تاثیر قرار می‌دهند.

فیزیوتراپی برای یک سری بیماری‌های پوستی هم که در واقع حرکت را محدود می‌کنند (مثل اسکلرودرمی)، می‌تواند موثر و مفید باشد.

برای مطالعه مقاله عوارض فیزیوتراپی می توانید روی کلمه لینک شده کلیک کنید.

بیماری های ارتوپدی و آسیب های ورزشی

بیماری های ارتوپدی، سیستم عضلانی اسکلتی را درگیر می کنند و شامل شکستگی ها، تعویض مفاصل، آسیب های تاندونی و… می شود که هر کدام پروسه ی توانبخشی مربوط به خود را دارد. برای مثال پس از تعویض مفصل زانو، فیزیوتراپیست با آگاهی از محل برش های جراحی و روند ترمیم بافت و… محدودیت هایی را که پس از جراحی برای بیمار ایجاد می شود کاهش می دهد و به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک می کند.

فیزیوتراپی کف لگن

فیزیوتراپی در مشکلات مربوط به کف لگن نیز می‌تواند کمک کننده باشد، که شامل موارد زیر می‌شود:

  • بیماری‌های زنان
  • بیماری‌های مردان
  • مشکلات جنسی
  • مشکلات بی اختیاری ادرار و مدفوع
  • و هر مشکلی که در واقع مرتبط است با کف لگن و اندام‌های تناسلی

فیزیوتراپی کف لگن

کاربرد فیزیوتراپی در کودکان

دسته دیگر از بیماران که به فیزیوتراپی نیاز دارند کودکان هستند که در مسائلی که مادرزادی هست یا مشکلاتی که بچه‌ها با آن به دنیا می‌آیند یا مثلا در دوره نوزادی اتفاق می افتد، می‌تواند به این افراد نیز کمک کند.

برخی از این موارد عبارتند از:

  • مشکلات ارتوپدی
  • مشکلات نورولوژیک
  • مشکلات شناختی

کاربرد فیزیوتراپی در سالمندان

دوره سالمندی با افزایش احتمال ابتلا به انواع بیماری ها به خصوص بیماری های مفصلی مانند آرتروز و بیماری های جدی مانند سکته مغزی همراه است. روند پیری نیز به نوبه خود می تواند مشکلات حرکتی زیادی را برای فرد سالمند به همراه داشته باشد. فیزیوتراپی سالمندان برای کاهش عوارض ناشی از دوران سالمندی و بهبود مشکلات ایجاد شده بسیار موثر است.

کاربرد فیزیوتراپی در بیماری های مغز و اعصاب

آسیب به سیستم عصبی یکسری عوارض و مشکلاتی را به همراه دارد که عملکرد فرد و اطرافیانش را تحت تاثیر قرار می دهد.

از جمله ی این مشکلات تون عضلانی غیر نرمال، ضعف عضلات، مشکلات حفظ تعادل، اختلال در راه رفتن و … است که فیزیوتراپیست برای مدیریت و بهبود آنها اقدام می کند.

برای آن دسته از مشکلات نورولوژیکی که پیشرونده اند و برای مدت طولانی همراه فرد هستند و ناتوانایی هایی را برای او به دنبال دارند ، حضور تیم توانبخشی برای مدیریت محدودیت های فرد در تمام مدت ضرورت دارد.

فیزیوتراپیست ها با انتخاب مناسب ترین برنامه ی درمانی که هم به فرد و هم به اطرافیانش توجه دارد، می توانند بهترین سطح عملکردی فرد را حفظ کنند یا روند تخریبی بیماری های نورولوژیکی پیشرونده را کند کنند.

کاربرد فیزیوتراپی در اختلالات مادرزادی

اختلالات مادرزادی کودکان مانند فلج مغزی، پا پرانتزی و پا ضربدری و دیستروفی عضلانی نیازمند توانبخشی با فیزیوتراپی هستند.

کاربرد فیزیوتراپی در بیماری های قلبی ریوی

برای بازتوانی قلب و ریه وجود فیزیوتراپی ضروری است.  بیمارانی که مشکلات تنفسی مانند بیماری های مزمن انسدادی ریه (COPD) از جمله آسم برونشیت،آمفیزم، التهاب ریه و عفونت ریه دارند یا جراحی هایی مانند جراحی بای پس سرخرگ کرونری (جراحی پیوند قلب)، پیوند کلیه و بسیاری از موارد دیگر داشته اند، برای بازیابی قدرت قلب و رسیدن به استقلال عملکردی نیاز به فیزیوتراپی بیشتری دارند.

کاربرد فیزیوتراپی در سوختگی ها

سوختگی ها درجات مختلفی دارند و در بخش های متفاوتی از بدن می توانند رخ دهند. بیماران با توجه به وسعت و پیچیدگی سوختگی، به میزان متفاوتی از درمان و فیزیوتراپی نیاز دارند.

عوارضی که سوختگی می تواند بجا بگذارد شامل مشکلات تنفسی در نتیجه ی استنشاق دود و گاز های سمی، ایجاد اسکار و در صورت نگرفتن درمان مناسب ایجاد تغییر شکل در مفاصل، ورم مفاصل و بافت های اطراف آن و… است.

اهدافی که فیزیوتراپی در بیماران سوختگی دنبال می کند، شامل پاکسازی راه های هوایی، حفظ دامنه ی حرکتی مفاصل و جلوگیری از ایجاد تغییر شکل در مفاصل، حفظ طول طبیعی بافت ها، حفظ قدرت عضلانی، به حداقل رساندن تشکیل اسکار و بدست آوردن حداکثر عملکرد فرد است.

کاربرد فیزیوتراپی در سوختگی ها

فیزیوتراپی در سلامت زنان

می دانیم که بارداری همراه با تغییر وضعیت قسمت های مختلف بدن نسبت به هم است و این در بعضی از خانم ها مشکلاتی را همراه خود دارد. فیزیوتراپیست می تواند آموزش های لازم بارداری و زایمان و پس از آن را به خانم های باردار بدهد. ورزش های مناسب و ایمن را با توجه به شرایط فرد تعیین کند و مشکلات اسکلتی عضلانی را که گاها به دنبال بارداری ایجاد می شود را شناسایی و درمان کند.

فواید فیزیوتراپی

کاهش یا رفع درد

تکنیک‌های ورزش‌درمانی  و درمان‌دستی، جا اندازی بافت‌های نرم و مفاصل یا مدالیته‌های درمانی مانند تیپینگ یا اولتراسوند یا تحریک الکتریکی، همگی به کاهش درد و بازیابی کارایی عضلات و مفاصل کمک می‌کنند. این درمان‌ها همچنین می‌توانند از بازگشت مجدد درد جلوگیری کنند.

اجتناب از انجام عمل جراحی

اگر فیزیوتراپی بتواند به بیمار کمک کند که آسیب‌دیدگی خود را بهبود دهد و یا موجب تسکین درد او شود، احتمالا دیگر نیازی به انجام جراحی نیست. حتی در صورتی که انجام جراحی اجتناب‌ناپذیر باشد، انجام درمان‌های فیزیوتراپی قبل از جراحی کمک بسیاری به موفقیت عمل و همچنین ریکاوری سریع‌تر بعد از عمل جراحی می‌کند.

 اگر بیمار در حالی جراحی انجام دهد که بدن او قویتر و آماده تراست، دوره ریکاوری او نیز بسیار سریعتر سپری می‌شود. با اجتناب از انجام جراحی، هزینه‌های درمان نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا می‌کنند.

بهبود حرکت پذیری بدن

اگر بیمار در ایستادن، راه رفتن، یا حرکت کردن مشکل داشته باشد (صرف‌نظر از سن بیمار)، انجام فیزیوتراپی می‌تواند به او کمک کند. انجام تمرینات کششی و تقویتی به بازیابی توانایی حرکت دادن مفاصل کمک می‌کند. پزشک می‌تواند در صورت نیاز استفاده از وسایل کمکی حرکتی مانند واکر یا عصا را تجویز کند.

 با تدوین یک برنامه‌ی اختصاصی برای بیمار، می‌توان به او کمک کرد که تمرین کند و هر فعالیت خاصی که در زندگی‌اش برای او مهم است با راحتی انجام داد. تمرینات به نحوی تدوین می‌شوند که کاملا برای بیمار ایمن باشند و نهایت کارایی را داشته باشند.

بهبودی پس از سکته مغزی

از دست دادن بخشی از حس لامسه و کارایی حرکتی در بدن یکی از عوارض فیزیوتراپی پس از سکته مغزی است. فیزیوتراپی به تقویت مجدد قسمت‌های تضعیف شده در بدن کمک می‌کند و توانایی حفظ تعادل و راه رفتن را در بیمار بهبود می‌دهد.

فیزیوتراپی به بیماران سکته مغزی کمک می‌کند در اطراف تخت خود حرکت کنند و جابه‌جا شوند و بنابراین بتوانند در فضای خانه بیشتر مستقل باشند و برای دستشویی رفتن، لباس پوشیدن و دیگر کارهای روزمره نیاز به کمک نداشته باشند.

بهبودی آسیب‌های ورزشی

پزشکان می‌دانند که چگونه هر یک از ورزش‌های مختلف موجب افزایش ریسک بروز برخی آسیب‌ها می‌شوند (مانند شکستگی‌های فشاری برای دوندگان استقامتی). پزشکان می‌توانند برنامه‌های ریکاوری ویژه‌ای تدوین کنند که از بروز این آسیب‌ها جلوگیری کنند تا شخص بتواند به نحو ایمن به ورزش خود بپردازد.

بهبود تعادل بدن و جلوگیری از زمین خوردن

زمانی که بیمار می‌خواهد برنامه فیزیوتراپی را آغاز کند، تمامی خطرات و ریسک‌های ممکن بررسی می‌شوند. در صورتی که بیمار در حفظ تعادل خود مشکل داشته باشد بنابراین احتمال زمین خوردن او زیاد است و پزشک، تمریناتی را برای بهبود توانایی حفظ تعادل برای او تجویز می کند.

 در این تمرینات موقعیت‌هایی مشابه با موقعیت‌های پیش‌آمده در زندگی عادی و روزمره شبیه‌سازی می‌شوند که در آن ، تعادل فرد به چالش کشیده می‌شود. همچنین تمریناتی برای بهبود هماهنگی عضلات انجام می‌شود و در صورت نیاز استفاده از وسایل کمکی برای حرکت تجویز می‌شود.

اگر مشکل عدم تعادل به سیستم گوش میانی بیمار مربوط باشد، پزشک می‌تواند با انجام درمان‌هایی، کارایی سیستم گوش میانی را به حالت عادی بازگرداند تا علائم سرگیجه از بین بروند.

کنترل دیابت و بیماری‌های عروقی

به طور کلی به عنوان بخشی از برنامه کلی درمان دیابت، شما باید ورزش کنید تا قند خون شما تحت کنترل باشد. علاوه بر این افراد مبتلا به دیابت ممکن است در پاهای خود مشکلات حسی داشته باشند. پزشک می‌تواند به این بیماران آموزش دهد که چگونه از پاهای خود مراقبت کنند و از کفش مناسب استفاده کنند تا از بروز مشکلات بیشتر پیشگیری شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *