اصلاح و درمان پای پرانتزی کودکان؛ چکار کنیم پای نوزاد پرانتزی نشه؟

تاریخ انتشار : 27 اسفند 1400 | آخرین به روز رسانی : 25 دی 1402
درمان پای پرانتزی کودکان

پای پرانتزی نوزاد شاید یک مسئله عادی به نظر برسد، اما موردی است که اگر بعد از به راه افتادن کودک ادامه داشته باشد، باید دلیل و منشا آن پیدا و درمان پای پرانتزی کودکان انجام شود. پای پرانتزی کودکان حالتی است که کف پاها به یکدیگر نزدیک شده و زانوها از هم فاصله می‌گیرند و شکلی همانند یک پرانتز ایجاد می‌کنند.

با این پای پرانتزی نوزاد طبیعی است، اما هرچه او بزرگ‌تر می‌شود، شاید پای پرانتزی کودکان خطراتش بیش از پیش بشود. باید هرچه زودتر علت وقوع و تشخیص پای پرانتزی کودکان انجام شود. هر چه زودتر اصلاح پای پرانتزی کودکان انجام شود بهتر است. چون با به تعویق انداختن درمان پای پرانتزی کودکان ممکن است این عارضه بیش‌تر خودش را نشان دهد و مشکلاتی در زندگی روزمره شخص ایجاد کند.

در این مقاله از کلینیک فیزیوتراپی سایا به بررسی اصلاح  و درمان پای پرانتزی کودکان؛ چکار کنیم پای نوزاد پرانتزی نشه؟ و این‌که بهترین سن برای درمان پای پرانتزی چه وقت است پرداخته‌ایم که امیدواریم بتوانیم به کمک آن اطلاع‌رسانی درستی درباره پای پرانتزی نوزاد کرده باشیم. پس اگر دوست دارید بدانید که چکار کنیم پای نوزاد پرانتزی نشه؟ باید تا انتهای این مقاله با سایا همراه شوید.

پای پرانتزی کودکان

پای پرانتزی نوزاد در واقع به حالتی گفته می‌شود که کودک هنگامی که قصد دارد تازه راه رفتن را یاد بگیرد، غوزک‌های پا تقریباً چسبیده و نزدیک به هم باشند. این حالتی که به وجود می‌آید پای پرانتزی کودکان است که تا حدی هم طبیعی است. در واقع کودکان عموماً به دلیل شرایط تنگی رحم مادر، با پای پرانتزی به دنیا می‌آیند. به همین دلیل است که وقتی پای پرانتزی نوزاد دیده می‌شود در وهله اول هیچ جای نگرانی نیست و نیازی به درمان در همان نوزادی نیست.

ممکن است درمان پای پرانتزی کودکان با شروع به راه رفتن کودک نیز ادامه داشته باشد و این مسئله تا یک و نیم سالگی کودک نیز طبیعی است. مشکل آن‌جایی پیش می‌آید، که نوزاد بعد از شروع به راه رفتن نیز دچار پای پرانتزی باشد و این موضوع تا 2 سالگی او ادامه داشته باشد. در حقیقت اگر پای پرانتزی کودکان و چسبیدن کف پاها به جای زانوها به هم بعد از 2 سالگی نیز ادامه داشته باشد، کم‌کم باید به دنبال علت و اصلاح پای پرانتزی کودکان پرداخت. مثلاً شاید کودک دچار نرمی استخوان باشد.

پس اگر پای پرانتزی کودکان در 2 سالگی به بعد هم ادامه داشت، وقتش رسیده که به پزشک مراجعه کنید.

پای پرانتزی کودکان اگر تا بزرگ‌سالی کودک ادامه داشته باشد، ممکن است زمینه دیسک کمر و انواع آرتروز را برای او مهیا کند. پس بهتر است که اصلاح و درمان پای پرانتزی کودکان از همان زمان آغاز شود تا او در آینده دچار مشکلات حرکتی نشود.

تشخیص پای پرانتزی کودکان

به‌هرحال اگر در هرصورتی فاصله بین زانوهای کودک زیاد باشد یا در هنگام راه رفتن کودک شکل پاهای او دفرمه باشد، احتمالاً او دچار پای پرانتزی نوزاد است. به همین دلیل است که تشخیص پای پرانتزی کودکان شاید در همان نگاه اول توسط پزشک متخصص آسان باشد. مثلاً همین فاصله زیاد بین زانوها که به آن اشاره شد یا اگر کف پاهای کودک به سمت داخل قرار گرفته باشد، احتمالاً پای پرانتزی کودکان وجود دارد.

البته علائم دیگری نیز برای تشخیص پای پرانتزی کودکان وجود دارد. مثلاً اگر پاهای کودک غیر متقارن باشد، یا لگن کودک محدودیت حرکتی داشته باشد، احتمالاً کودک دچار پای پرانتزی باشد. نشانه‌های دیگری نیز مثل درد زانو و مشکلات حرکتی مثل داشتن ضعف در حرکت و لنگیدن می‌تواند از علائم تشخیص پای پرانتزی کودکان به شمار می آیند.

درمان پای پرانتزی کودکان

 

علت پای پرانتزی نوزاد

خب در صورت مشاهده پای پرانتزی کودک و عدم درمان خود به خودی آن، باید به دنبال دلیل و علت به وجود آمدن پای پرانتزی کودکان بگردید و از طریق آن از عوارضی که در آینده ایجاد خواهد کرد، جلوگیری کنید. دلایل پای پرانتزی نوزاد گوناگون است و مسائل مختلفی می‌توانند باعث این عارضه شوند. این دلایل می‌توانند به سادگی یک کمبود ویتامین ساده و چرخش در رحم باشد و شاید هم ناشی از نرمی استخوان و رشد اضافی استخوان ساق پا باشد.

اولین دلیل پای پرانتزی نوزاد، می‌تواند اضافه‌وزن کودک باشد که با فشار اضافی روی استخوان‌هایی که توانایی تحمل وزنش را ندارد فشار اضافی وارد می‌کند و موجب پای پرانتزی نوزاد می‌شود.

از طرفی کمبود ویتامین دی و کلسیم نیز می‌تواند موجب نرمی استخوان و پای پرانتزی کودکان بشود.

از سایر دلایل پای پرانتزی کودکان می‌تواند به عدم ترمیم آسیب‌دیدگی‌ها، رشد غیرطبیعی استخوان ساق پا یا همان بیماری بلانت اشاره کرد. بلانت بیماری است که در آن استخوان ساق پا با رشد اضافه، موجب ایجاد انحنا در زیر زانو می‌شود.

چکار کنیم پای نوزاد پرانتزی نشه؟

بهتر است مبارزه با پای پرانتزی نوزادان را از همان دوران بارداری شروع کنید. مخصوصاً اگر سابقه خانوادگی داشته باشید یا فرزند پسر باشد. از طریق غربالگری و مراقبت‌ها در دوران بارداری و درمان فوری پای پرانتزی نوزاد بعد از تولید، می‌توان از آن جلوگیری کرد.

ااز این رو برای پاسخ به سوال چکار کنیم پای نوزاد پرانتزی نشه؟ باید گفت که از آن‌جایی که پزشکان نمی‌دانند دقیقاً چه چیزی باعث ایجاد پای پرانتزی نوزاد شده است، نمی‌توانید به طور صد درصدی و کامل از آن پیشگیری کنید. با این حال، در دوران بارداری می‌توان کارهایی انجام داد تا خطر مشکلات مادرزادی نوزاد من بشود. مثلاً عدم مصرف الکل و سیگار، نبودن در معرض دود و نخوردن دارو بدون نظر پزشک می‌توانند موجب پیشگیری پای پرانتزی نوزاد بشوند.

در برخی موارد در اولین مراحل پای پرانتزی کودکان، می‌توان از کفش و بریس یا زانوبند اصلاحی نیز کمک گرفت. در واقع با تشخیص پزشک و استفاده از کفش مخصوص یا زانوبند و انجام روش درست اصلاح پای پرانتزی کودکان، می‌توان از این عارضه جلوگیری کرد.

بهترین سن برای درمان پای پرانتزی

در کل به دلیل این که استخوان‌ها و مفاصل نوزاد انعطاف‌پذیر است، احتمالاً پاهایش کمی پرانتزی شود. مهم بعد از به راه افتادنش است که هنوز پاهایش پرانتزی نباشند. معمولاً درمان پای پرانتزی کودکان در سنین بین ۳ تا ۶ سال انجام می‌شود. با این حال، اگر از 18 ماهگی تا 3 سالگی کودک دچار مشکلاتی در راه رفتن بشود، باید زودتر با مشکل مواجه شده و به پزشک معالج مراجعه شود تا شانس درمان موفق‌تر بیش‌تر شود. برای پای پرانتزی در کودکان، علاوه بر درمان های فیزیوتراپی، استفاده از یک کفش ویژه و یا بریس نیز می‌تواند مفید باشد. همچنین پزشک می‌تواند بهترین راهنمایی در خصوص درمان و سن مناسب را ارائه دهد.

درمان پای پرانتزی کودکان

شاید تا قبل از 2 سالگی نیاز به درمان تخصصی پای پرانتزی کودکان نباشد، اما برای روند درمان پای پرانتزی کودکان بهتر است که از هر موقع والدین متوجه آن شدند، هر 6 ماه به پزشک مراجعه کرد. البته که اگر پای پرانتزی نوزاد خیلی شدید باید، بهتر است هر چه زودتر روند درمان را آغاز کرد.

مهم‌ترین مرحله در فرایند درمان پای پرانتزی کودکان تشخیص علتی است که موجب پای پرانتزی شده است. مثلاً برای نرمی استخوان شاید چند مکمل ویتامین دی و کلسیم نیز ممکن است باعث درمان کودک شود.

با مداخله زودهنگام می‌توان پای پرانتزی کودکان را با موفقیت درمان کرد. هدف اولیه درمان پای پرانتزی کودکان اصلاح بدشکلی پا و اجازه دادن به کودک برای داشتن پایی کاربردی و بدون درد است.

روش مانیپولاسیون  پرکاربردترین و موثرترین درمان پای پرانتزی کودکان است. این شامل یک سری روش‌های دستی ملایم و استفاده از گچ برای اصلاح تدریجی وضعیت پا در طی چند هفته است.

مانیپولاسیون روشی است که پا را به آرامی در موقعیت اصلاح‌شده به طریق روش‌های دستی قرار می‌دهد. سپس برای حفظ اصلاح، پا در گچ قرار می گیرد. فرآیند مانیپولاسیون هر هفته یا دو هفته تکرار می‌شود و به‌تدریج پا را به موقعیت اصلاح‌شده‌تری می‌برد.

 

بیماری پاژه

 

در برخی موارد، پس از چند هفته گچ‌گیری، ممکن است یک عمل جراحی جزئی به نام تنوتومی آشیل انجام شود. این شامل یک برش کوچک در پشت مچ پا برای آزاد کردن تاندون آشیل سفت است. این امکان اصلاح بیشتر وضعیت پا را فراهم می‌کند.

پس از گچ گیری در درمان‌های مختلف، برای حفظ وضعیت اصلاح‌شده پا، از بریس یا چکمه و میله استفاده می‌شود. بریس معمولاً در ابتدا به‌صورت تمام‌وقت پوشیده می‌شود و سپس به‌تدریج به استفاده در شب و خواب در طی چندین سال کاهش می‌یابد تا از عود کردن بیماری جلوگیری شود.

توجه به این نکته مهم است که درمان پای پرانتزی نیاز به یک متخصص مراقبت‌های فیزیوتراپی باتجربه در این روش دارد. آن‌ها به دقت پیشرفت کودک را زیر نظر خواهند داشت و برنامه درمانی را در صورت نیاز تنظیم می‌کنند. برای اطمینان از حفظ تراز مناسب پا و رسیدگی به هرگونه مشکلی که ممکن است ایجاد شود، بازدیدهای بعدی منظم ضروری است.

میزان موفقیت روش مانیپولاسیون برای درمان پای پرانتزی کودکان بالا است و اکثر کودکان به عملکرد و ظاهر تقریباً طبیعی پا دست می‌یابند. با این حال، درمان زودهنگام بسیار مهم است، ترجیحاً در چند هفته اول زندگی شروع شود. تاخیر در درمان یا عدم درمان می‌تواند منجر به عوارض طولانی‌مدت و محدودیت‌های عملکردی شود.

در برخی موارد، اگر روش مانیپولاسیون موفقیت‌آمیز نباشد یا کودک بزرگ‌تر شود، ممکن است گزینه‌های درمانی دیگری مانند مداخله جراحی در نظر گرفته شود. با این حال، اصلاح جراحی عموماً برای موارد شدیدتر پای پرانتزی کودکان در نظر گرفته می‌شود.

اگر مشکوک هستید که کودکی به پای پرانتزی مبتلا است، مهم است که با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مانند متخصص ارتوپدی اطفال مشورت کنید، که می‌تواند تشخیص دقیقی ارائه دهد و شما را از طریق گزینه‌های درمانی مناسب برای فرزندتان راهنمایی کند.

سخن پایانی

پای پرانتزی کودکان وضعیتی است که می‌تواند با موفقیت در کودکان درمان شود و به آن‌ها اجازه می‌دهد زندگی عادی و فعالی داشته باشند. روش مانیپولاسیون، یک رویکرد غیر جراحی، انقلابی در درمان پای پرانتزی ایجاد کرده و نتایج بسیار خوبی از خود نشان داده است.

درمان زودهنگام پای پرانتزی بسیار مهم است. اگر پای پرانتزی برای کودک تشخیص داده شد، در اسرع وقت و ترجیحاً در چند هفته اول زندگی به دنبال درمان باشید. روش مانیپولاسیون شامل روش‌های دستی ملایم، گچ گیری است که پا را به‌تدریج در طی چند هفته اصلاح می‌کند و به دنبال آن از بریس برای حفظ اصلاح استفاده می‌شود.

مشورت با یک متخصص باتجربه، مانند متخصص ارتوپدی کودکان نیز در روند درمان ضروری است. برای نظارت بر پیشرفت و رفع هرگونه نگرانی، بازدیدهای بعدی منظم نیز ضروری است.

در این مقاله در کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی درمان پای پرانتزی کودکان و معرفی بهترین سن برای درمان پای پرانتزی پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای استفاده از انواع روش‌های فیزیوتراپی نوین می‌توانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره 02186081671 تماس بگیرید و وقت نوبت خودتان رو بی‌دردسر رزرو کنید. هم‌چنین سوالات خود در مورد تشخیص و اصلاح پای پرانتزی کودکان را می‌توانید در کامنت‌ها و دیدگاه‌های سایت از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا بهره‌مند شوید.

دسته بندی : مقالات
برچسب ها : زانو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *