بدن انسان با توانایی حرکتی بالا در جهات مختلف و با انعطافپذیری بالا ساخته شده است. در این میان گردن یکی از مهمترین اعضا در ساختار بدن انسان است که کل توانایی چرخشی سر به آن وابسته است و یعنی شما به هر کجا که میخواهید نگاهی بیندازید، از گردنتان کمک میگیرید. گردن یک عضو حساس است و یک فشار اضافی روی آن میتواند با آسیبی جدی همراه باشد. اگر در گردن شخص مشکلی پیش بیاید، کل زندگی شخصی و کاری او با مشکل روبهرو میشود. یکی از این آسیبهای جدی بیرونزدگی دیسک گردن میباشد که خیلی بیشتر از یک گردن درد ساده است. در این مطلب از کلینیک تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی علائم و درمان دیسک گردن پرداختهایم. پس اگر دوست دارید دیسک گردن را بشناسید و نحوه پیشگیری از دیسک گردن را یاد بگیرید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
دیسک گردن
گردن انسان از هفت عدد استخوان مهره تشکیل شده که بافت بین استخوانی این مهره و ساختمان غضروفی که آنها را به یکدیگر متصل کرده است، دیسک گردن نام دارد. دیسک گردن در واقع گردن را در جای خود تثبیت کرده و همچنین توانایی چرخیدن و خم شدن را به گردن میدهد. دیسک گردن از دو قسمت تشکیل شده است که یکی هسته دیسک میباشد که یک ماده ژلاتین مانند و نرم با قابلیت تغییر شکل است. در اطراف هسته و روی دیسک یک حلقه فیبری با بافت سفت وجود دارد که ضربهگیر هسته و دیسک گردن است و از آنها مراقبت میکند. هسته دیسک گردن حرکت مهرهها روی یکدیگر را آسان کرده و تعادل بدن را برقرار میکند.
در اثر فرسوده شدن هسته دیسک گردن، اگر در لایههای دیسک گردن یک پارگی رخ بدهد و بخشی از حلقه اطراف هسته سوراخ شود، ماده ژلاتینی از دیسک خارج شده و بیرونزدگی با فتق دیسک گردن رخ میدهد. بیرونزدگی دیسک گردن ممکن است در هر قسمتی از مهرههای گردن رخ بدهد. بیرونزدگی دیسک گردن در کل یک بیماری با فرایندی کند و فرسایشی است، اما ممکن است در اثر ضرب دیدن گردن، به سرعت هم پیش بیاید. البته این مشکل شاید به دلیل ژنتیک، مشاغل سخت و استفاده زیاد از کامپیوتر، آن هم در پوزیشن نامناسب گردن پیش بیاید. به هر حال گردن چون یک عضو بسیار مهم است، بیرونزدگی دیسک گردن عوارض خطرناکی دارد و حتی ممکن است رشتههای عصبی گردن را دچار مشکل کند. به همین دلیل باید هرچه سریعتر درمان شود تا مشکلی برای شخص پیش نیاید.
انواع دیسک گردن
آسیبدیدگی دیسک گردن در دو صورت بیرونزدگی و یا پارگی دیسک گردن ممکن است پیش بیاید. در صورت فشار زیاد به دیسک، هسته دیسک، از درون آن خارج شده و شکل طبیعی پوسته دیسک را دچار تغییر میکند. این تغییر شکل در واقع همان بیرونزدگی دیسک کردن میباشد. در مراحل اولیه دیواره دیسک تحت فشار هسته آن قرار میگیرد، اما فشاری به عصبها وارد نمیکند که به همین دلیل بیمار علائم دیسک گردن را حس نمیکند. اما اگر فشاری به اعصاب وارد شود، فرد کمکم درد را در گردن، بازو و دست حس خواهد کرد.
اما در برخی موارد فشار ماده ژلاتینی دیسک، دیواره آن را تحت فشار قرار داده و با خروج از دیسک، عصبها را نیز تحت فشار قرار میدهد و باعث پارگی دیواره دیسک گردن میشود. طبیعی است که ابتدا بیرونزدگی دیسک رخ میدهد و در مرحله بعد بیمار با پارگی دیسک روبهرو خواهد شد. بدترین حالت دیسک کردن، سرازیر شدن ماده ژلاتینی در نخاع میباشد.
علائم دیسک گردن
این یک نکته خیلی پیچیده است که ممکن است علائم دیسک گردن در ابتدا پنهان بمانند و خودشان را نشان ندهند. علائم دیسک گردن میتواند باعث درد، بیحسی و گزگز در گردن، بازو و دست بشود. البته شدت درد به میزان بیرونزدگی دیسک گردن دارد و برای هر شخص متغیر است. حتی محل درد ممکن است تغییر کند و تعیین نقطه دقیق را دشوار کند. البته دیسک گردن با سوزش در یک نقطه هم ممکن میباشد و با سوزش در یک نقطه خودش را نشان دهد. از نخاع ستون فقرات و مهرههای گردن، عصبهای زیادی وارد کتف ، شانه و دست شدهاند و توانایی حرکتی این اندامها را شکل میدهند. به همین دلیل اگر شخص درد در شانه، بازو و ساعد حس کند و مشکل از بافت همین اعضا نباشد، میتوان حدس زد که این درد ناشی از دیسک گردن میباشد و باید زیر نظر پزشک، معاینه شود. علائم دیسک گردن در صورت فعالیت خودشان را نشان میدهند و ممکن است بعد از استراحت کمی آرام بگیرند. از جمله علائم دیسک گردن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- احساس درد در گردن، مخصوصاً بعد از یک ضربه به سر
- داشتن درد در طول بازوها
- خشک شدن گردن که مانع چسباندن چانه به سینه شخص میشود
- تب، سردرد، سرگیجه و تاری دید همراه با گردن درد
- ضعف و سوزنسوزن شدن دستها
- گردن درد برای مدت طولانی
- کم شدن دامنه حرکت گردن
- عدم تعادل شخص
- اسپاسم عضلانی در پاها
- تنگی کانال نخاعی گردن
اگر شما به علائم بالا مبتلا هستید، پیشنهاد می کنیم هر چه سری به رزرو وقت در کلینیک سایا اقدام کنید.
در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.
علت دیسک گردن
اصلیترین عامل و علت دیسک گردن فشار به مهرهها و دیسک گردن میباشد. شرایط خاصی در زندگی روزمره و کاری هر شخص وجود دارد که میتواند باعث فشار روی دیسک گردن بشود. یکی از این دلایل حالت اشتباه بدن است. ما در طول روز شاید کمی بشینیم، بخوابیم، راه برویم و روی پاهای خود ثابت بمانیم. برای مثال هم کردن زیاد سر در هنگام نشستن جهت مطالعه، کار با گوشی و کامپیوتر میتواند به دیسک گردن فشار وارد کند. خوابیدن نادرست هم به همین ترتیب میتواند یک علت دیسک گردن باشد. همچنین ایستادن طولانی و قوز کردن میتواند منجر به فشار مضاعف روی دیسک گردن بشود. پس خیلی مهم است که همواره حواسمان به حالت بدن در شرایط مختلف باشد.
البته جدا از حالت بدن علت دیسک گردن میتواند مسائل دیگری هم باشد. مثل یک ضربه مستقیم به گردن که دیسک را دچار آسیبدیدگی و جراحت میکند. تکانها و چرخشهای سریع و ناگهانی نیز به همین ترتیب ممکن است باعث بیرونزدگی دیسک گردن بشوند. تصادفهای رانندگی میتوانند باعث همچین تکانهای ناگهانی به دیسک گردن بشوند. حال شخص اگر خیلی هم مواظب باشد، دیگر جلوی بالا رفتن سن را نمیتواند بگیرد و کم شدن مایعات بدن بر روی دیسکها نیز تاثیر گذاشته و آنها را خشک و فشرده میکند و منجر به بیرونزدگی دیسک میشود. چند دلیل و علت اصلی دیسک گردن را در زیر مشاهده میکنید.
- خم کردن مداوم و زیاد گردن رو به جلو
- تحرک کم و اضافه وزن
- آسیب کمر و گردن
- افزایش سن
- پیچ خوردن گردن
- بلند کردن غلط وسایل سنگین
- قوز کردن زیاد مخصوصاً در حین نشستن
- مبتلا شدن به عفونت دیسک بین مهرهای
اشاره کردیم که افزایش سن یک علت دیسک گردن میباشد و همین مسئله افراد میانسال را مستعد بیرونزدگی دیسک میکند. همچنین افرادی که شغلهایی دارند که دائماً فعالیتهای سنگین انجام میدهند، بیشتر باید مراقب دیسک گردن باشند. کارمندان و افرادی که دائماً با کامپیوتر و یا ساعت طولاتی با گوشی کار میکنند و همچنین افراد با ساعات مطالعه زیاد، همگی مستعد آسیب دیسک گردن هستند و باید همواره مراقب حالتهای بدنشان باشند.
راه های پیشگیری از دیسک گردن
خب طبیعی است که همه ما دوست داریم راحت به کارهای روزانهمان رسیدگی کنیم و دوست نداریم آسیب دیسک گردن در کارهایمان اختلالی ایجاد کند. یکی از بهترین روشهای پیشگیری از دیسک گردن ورزش سبک و بیخطر است. ورزش عضلات را تقویت کرده و باعث تثبیت ستون فقرات و مهرههای گردن نیز میشود. همچنین ورزش باعث تحرک و جلوگیری از اضافه وزن میشود که هر دو از عاملین اصلی ایجاد فشار روی دیسک گردن میباشند. حتماً دیگر میدانید یک دلیل شایع بیرونزدگی دیسک گردن، قرارگیری در وضعیت نامناسب بدن است. پس باید همواره حواسمان به حفظ وضعیت بدنی مناسب در موقعیتهای گوناگون مثل نشستن، خوابیدن، کار کردن، ایستادن و راه رفتن باشد تا از فشار به دیسک گردن جلوگیری شود. لیست زیر یک سری عوامل اصلی برای پیشگیری از دیسک گردن را به شما معرفی میکند.
- انجام ورزشهای تقویت عضلات و حرکات کششی گردن
- قرار گرفتن سر در راستای ستون فقرات در هنگام خواب
- خم نکردن سر هنگام مطالعه و موبایل
- تنظیم ارتفاع کامپیوتر به صورتی که جلوی چشم باشد و گردن خم نشود
- نوشیدن زیاد آب
تشخیص دیسک گردن
اگر دچار گردن شدهاید لازم نیست که ترس و نگرانی وجود شما را فرابگیرد. البته که گردن یکی از مهمترین عضوهای بدن است و باشد به شدن مراقب آن باشد. باید برای پزشک متخصص تمامی علائم و عوارض را دقیق شرح دهید و اتفاقات چند وقت اخیر را هم بازگو کنید، تا ضمن معاینه بالینی آزمایشهایی را برای تشخیص دیسک گردن تجویز کند. روشهای تشخیص فتق دیسک گردن و تصویربرداری آن به سه روش زیر استفاده از اشعه ایکس، امآرآی و سیتی اسکن ممکن میباشد.
راههای مختلفی برای درمان سریع دیسک گردن به وجود آمده که تقریباً نیاز به عمل جراحی دیسک گردن را از بین برده است. درمان قطعی دیسک گردن دیگر ملزم به روشهای تهاجمی و استفاده از جراحی نیست. مدیریت درد و درمان دیسک گردن خدمتی است که ما در کلینیک سایا با افتخار به انجام میرسانیم و بیماران عزیز را از جراحی دور نگه میداریم. روشهای درمانی مثل فیزیوتراپی و کار با دستگاههای مخصوص فیزیوتراپی، لیزر درمانی دیسک گردن، مگنتتراپی، بیوفیدبک، اولتراسوند، درمانهای دستی و استفاده از ورزشهای اصلاحی روشهای درمان قطعی دیسک گردن میباشند که میتوانید با مراجعه به کلینیک سایا از آنها بهرهمند شوید.
آشنایی با بهترین کلینیک فیزیوتراپی
البته برای درمان دیسک گردن در مراحل اولیه استراحت و داروهای غیراستروئیدی و شلکنندههای عضلانی هم میتوانند باعث درمان سریع دیسک گردن بشوند. عموماً همه این روزها به دنبال روشهای غیر جراحی هستند که تمامی روشهای نوین درمان قطعی دیسک گردن در کلینیک سایا عرضه میشوند. البته در برخی موارد خیلی محدود اگر درد امان بیمار را بریده باشد و علائم دیسک گردن حاد مثل از دست دادن تعادل و توانایی حرکتی مشاهده شد، شاید برای درمان سریع دیسک گردن نیاز به جراحی باشد. البته توصیه ما همیشه استفاده از روشهای درمانی غیر تهاجمی و ایمن میباشد که احتمال خیلی بالایی برای درمان دیسک گردن نیز دارد.
سخن پایانی
دیسک گردن کلمهای آشنا اما بیماری کمتر شناختهشده در بین عموم مردم است. علائم دیسک گردن میتواند برای هر شخص متفاوت باشد. حتی در مراحل اولیه، دیسک گردن علائمی هم از خودش نشان نمیدهد. درد در بازو، کتف، شانه و دست شاید فکر افراد را از گردن دور کند، در حالی که این دردها احتمالاً هشداری برای دیسک گردن میباشند. این روزها پیشرفت علم درمانهای غیر تهاجمی را بسیار کاربردیتر از جراحیها کرده و روشهای گوناگونی برای درمان قطعی دیسک گردن وجود که همگی در کلینیک سایا نیز موجود میباشند. در این مقاله در کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی سایا به بررسی دیسک گردن، علائم و روشهای پیشگیری و درمان آن پرداختیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. برای استفاده از انواع روشهای فیزیوتراپی نوین و درمان درمان قطعی دیسک گردن میتوانید همین حالا روی رزرو نوبت کلیک کرده یا با شماره xXx تماس بگیرید و وقت نوبت خودتان رو بیدردسر رزرو کنید. همچنین سوالات خود درباره علائم و درمان دیسک گردن را میتوانید در کامنتها از ما بپرسید تا از پاسخ متخصصان سایا بهرهمند شوید.
در صورت نیاز به رزرو نوبت در کلینیک سایا
از طریق لینک زیر اقدام نمایید.