تومور‌ استخوانی + سریع ترین روش درمان تومورهای استخوانی

تاریخ انتشار : 11 آذر 1400 | آخرین به روز رسانی : 25 دی 1402
شناخت تومور‌های استخوانی؟!

تومورهای استخوانی زمانی ایجاد می‌شوند که سلول‌های داخل استخوان به‌طور غیرقابل کنترل و نابهنجاری تقسیم ‌شوند و توده یا توده‌ای از بافت غیر طبیعی را تشکیل ‌می‌دهند. بیش‌تر تومورهای استخوانی خوش‌خیم هستند (غیر سرطانی). تومورهای خوش‌خیم معمولا تهدید کننده زندگی نیستند و در بیش‌تر موارد به سایر قسمت‌های بدن گسترش نمی‌یابند. بسته به نوع تومور، گزینه‌های درمانی طیف گسترده‌ای دارند – از مشاهده ساده تا جراحی برای برداشتن تومور.

برخی از تومورهای استخوانی بدخیم (سرطانی) هستند. تومورهای بدخیم استخوان می‌توانند متاستاز داده و یا باعث گسترش سلول‌های سرطانی در سراسر بدن شوند. تقریبا در همه موارد، درمان تومورهای بدخیم شامل ترکیبی از شیمی درمانی، پرتودرمانی و جراحی است.

تومور استخوانی چیست؟

هنگامی که سلول‌ها به طور غیر‌طبیعی و غیرقابل کنترل تقسیم شوند، می‌توانند توده یا توده‌ای از بافت را تشکیل دهند. این توده تومور نامیده می‌شود. تومورهای استخوانی در استخوآن‌های شما شکل می‌گیرند. با رشد تومور، بافت غیر طبیعی می‌تواند بافت سالم را جابجا کند. تومورها می‌توانند خوش‌خیم یا بدخیم باشند.

تومورهای خوش‌خیم سرطانی نیستند. در حالی که تومورهای خوش‌خیم استخوان معمولا در جای خود باقی می‌مانند و بعید است که کشنده باشند، اما هنوز سلول‌های غیر طبیعی وجود دارند و ممکن است نیاز به درمان داشته باشند. تومورهای خوش‌خیم می‌توانند رشد کنند و می‌توانند بافت استخوانی سالم شما را فشرده کنند و باعث مشکلات بعدی شوند.

تومورهای بدخیم سرطانی هستند. تومورهای بدخیم استخوان می‌توانند باعث گسترش سرطان در سراسر بدن شوند.

تومور استخوانی چیست؟

 

انواع تومور‌های خوش‌خیم استخوان

برخی از شایع‌ترین انواع تومور‌های خوش‌خیم استخوانی را باهم بشناسیم. آن‌ها عبارتند از:

1. استئوکندروم

تومورهای خوش‌خیم بیش‌تر از تومورهای بدخیم شایع هستند. طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS)، شایع‌ترین نوع تومور خوش‌خیم استخوان، استئوکندروما است. این نوع بین 35 و 40 درصد از تومورهای خوش‌خیم استخوان را تشکیل میدهد و معمولا در نوجوانان ایجاد می‌شود.

این تومورها در نزدیکی انتهای استخوآن‌های بلند که به طور فعال در حال رشد هستند، مانند استخوآن‌های بازو یا پا که در این مکآن‌ها ایجاد می شوند.

این تومورها از استخوان و غضروف ساخته شده‌اند و به عنوان یک ناهنجاری رشدی در نظر گرفته شده است. یک کودک ممکن است به یک یا تعداد زیادی استئوکندروما مبتلا شود.

2. انکندروم

انکوندروما یک کیست غضروفی است که در داخل مغز استخوان رشد می‌کند. آن‌ها معمولا در کودکی شروع می‌شوند و تا بزرگسالی باقی می‌مانند. آن‌ها تمایل دارند بخشی از سندرم هایی به نام سندرم Ollier و Mafucci  باشند. انکندروم در دست‌ها و پاها و همچنین استخوآن‌های بلند بازو و ران ایجاد می‌شود.

3. دیسپلازی فیبرو

دیسپلازی فیبری یک جهش ژنی است که استخوآن‌ها را فیبری و در برابر شکستگی، آسیب‌پذیر می‌کند.

دیسپلازی فیبرو

4. کیست آنوریسمی استخوان

کیست استخوانی آنوریسمال یک ناهنجاری در رگ های خونی است که از مغز استخوان شروع می‌شود، به سرعت رشد می‌کند و می‌تواند بسیار مخرب باشد زیرا بر صفحات رشد تأثیر می‌گذارد.

5. تومور‌های سلول‌های بزرگ

تومورهای سلول غول پیکر به شدت رشد می‌کنند. آن‌ها در بزرگسالان رخ می‌دهد و در انتهای گرد استخوان و نه در صفحه رشد یافت می‌شوند. این‌ها تومورهای بسیار نادری هستند.

انواع تومور‌های بدخیم استخوان

انواع مختلفی از سرطان‌ها تومورهای بدخیم استخوانی را تولید می‌کنند. سرطان استخوان به این معنا است که سرطان ابتدا از استخوان نشأت گرفته باشد. بر اساس منبع مورد اعتماد موسسه ملی سرطان (NCI)، سرطان اولیه استخوان کم‌تر از 1 درصد از انواع سرطآن‌ها را تشکیل می‌دهد.

سه نوع شایع سرطان اولیه استخوان عبارتند از: استئوسارکوما، خانواده تومورهای سارکوم یوینگ و کندروسارکوما.

1. استئوسارکوما

استئوسارکوم که بیش‌تر در کودکان و نوجوانان رخ می‌دهد، دومین نوع شایع سرطان استخوان است. این نوع تومور معمولا در اطراف لگن، شانه یا زانو ایجاد می‌شود و سرعت رشد می‌کند و اغلب به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد.

شایع‌ترین محل انتشار این تومور مناطقی است که در آن‌ها استخوآن‌ها به طور فعال در حال رشد هستند (صفحات رشد) مثل انتهای تحتانی استخوان ران و انتهای بالایی استخوان ساق پا. استئوسارکوم گاهی اوقات به عنوان سارکوم استخوانی نیز شناخته می‌شود.

2. خانواده تومورهای سارکوم یوینگ (ESFTs)

خانواده تومورهای سارکوم یوینگ (ESFTs) سلامتی نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما این تومورها گاهی اوقات در کودکان 5 ساله هم دیده می‌شود. این نوع از سرطان استخوان معمولا در پاها (استخوآن‌های بلند)، لگن، ستون فقرات، دنده ها، بازوها و جمجمه ظاهر می‌شود. همچنین احتمال ابتلا به ESFT در مردان بیش‌تر از زنان است.  ESFT ها به سرعت رشد و گسترش می‌یابند.

3. کندروسارکوما

افراد میانسال و افراد مسن بیش‌تر از سایر گروه های سنی در معرض ابتلا به کندروسارکوم هستند. این نوع سرطان استخوان معمولا در لگن، شانه‌ها و لگن خاصره ایجاد می‌شود.

آیا تا به حال اصطلاح سرطان استخوان ثانویه به گوشتان خورده؟! با ما همراه باشید تا این اصطلاح برایتان به اختصار توصیح دهیم.

سرطان استخوان ثانویه چیست؟!

اصطلاح “سرطان ثانویه استخوان” به این معنی است که سرطان در جای دیگری از بدن شروع شده و سپس به سمت استخوان پیش می‌رود. معمولا افراد مسن تحت تاثیر این نوع تومور قرار می‌گیرند. انواع سرطان که بیش‌تر به استخوآن‌ها سرایت می‌کنند عبارتند از:

  1. کلیه
  2. پستان
  3. پروستات
  4. ریه (به ویژه استئوسارکوم)
  5. غده تیروئید

قطعا اگر تا اینجای مقاله با ما همراه بوده باشید این سوال در ذهنتان شکل گرفته است که علائم این تومور‌های استخوانی چیست؟! باهم سراغ این علائم می‌رویم و سپس سپس سبب شناسی آن را هم باهم مرور می‌کنیم.

شناسایی علائم تومور‌های استخوانی

درد دايم و خفیف در استخوان آسیب دیده شایع ترین علامت سرطان استخوان است. این نوع درد معمولا به صورت گه گاهی شروع می‌شود سپس شدید شده و ثابت می‌ماند. درد ممکن است آنقدر شدید باشد که شما را در شب از خواب بیدار کند.

گاهی اوقات، هنگامی که افراد یک تومور استخوانی کشف نشده دارند، چیزی که یک آسیب ناچیز به نظر می‌رسد، استخوان ضعیف شده را می‌شکند و منجر به درد شدید می‌شود. این شکستگی به عنوان یک شکستگی پاتولوژیک شناخته می‌شود. گاهی اوقات نیز، ممکن است تورم در محل تومور وجود داشته باشد.

یا ممکن است درد نداشته باشید، اما متوجه یک توده بافت جدید در قسمتی از بدن خود خواهید شد. تومورها همچنین می‌توانند باعث تعریق شبانه، تب یا هر دو شوند.

افراد مبتلا به تومورهای خوش‌خیم ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. تومور ممکن است شناسایی نشود تا زمانی که اسکن تصویربرداری، آن را در حین انجام سایر آزمایشات پزشکی نشان دهد.

یک تومور خوش‌خیم استخوان، مانند استئوکندروما، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد، مگر اینکه عملکرد و حرکت روزانه شما مختل کند.

علل این تومور‌های استخوانی

هنوز علل قطعی تومورهای استخوانی شناخته نشده‌اند با این وجود چند علت احتمالی مثل ژنتیک، پرتودرمانی و آسیب به استخوآن‌ها وجود دارد. استئوسارکوم با پرتودرمانی (به ویژه دوزهای بالای پرتو) و سایر داروهای ضد سرطان، به ویژه در کودکان، مرتبط است اما یک علت مستقیم شناسایی نشده است.

تومورها اغلب زمانی اتفاق می‌افتند که بخش‌هایی از بدن به سرعت در حال رشد هستند. افرادی که شکستگی استخوان را با ایمپلنت های فلزی ترمیم کرده اند نیز احتمال بیش‌تری دارد که بعدا به استئوسارکوم مبتلا شوند.

درمان تومور‌های استخوانی خوش‌خیم

اگر تومور شما خوش‌خیم باشد، ممکن است نیاز به اقدام داشته باشد یا نباشد. گاهی اوقات پزشکان فقط به تومورهای خوش‌خیم استخوان نگاهی می‌اندازند تا ببینند که آیا در طول زمان تغییر می‌کنند یا خیر. در این حالت نیاز است که بار دیگر برای پیگیری اشعه ایکس نزد پزشکتان برگردید.

تومورهای استخوانی می‌توانند رشد کنند، ثابت بمانند یا در نهایت ناپدید شوند. احتمال ناپدید شدن تومورهای استخوانی در کودکان بیش‌تر از بزرگسالان است.

با این حال، پزشک شما ممکن است بخواهد تومور خوش‌خیم را با جراحی بردارد. تومورهای خوش‌خیم گاهی اوقات می‌توانند گسترش یابند یا به تومورهای بدخیم تبدیل شوند. تومورهای استخوانی می‌توانند منجر به شکستگی شوند.

تومور‌های بدخیم چگونه درمان می‌شوند؟!

اگر تومور شما بدخیم است، برای درمان آن با تیمی از پزشکان همکاری نزدیک خواهید داشت. اگرچه تومورهای بدخیم باعث نگرانی هستند، پیش آگهی افراد مبتلا به این بیماری با توسعه و اصلاح شیوه‌های درمانی در حال بهبود است.

درمان شما به نوع سرطان استخوانی که دارید و اینکه چقدر پیشرفته است بستگی دارد. اگر سلول‌های سرطانی شما محدود به تومور و ناحیه نزدیک آن باشد، به این مرحله، مرحله موضعی گفته می‌شود. در مرحله متاستاتیک، سلول‌های سرطانی از قبل به سایر قسمت های بدن گسترش یافته اند. این حالت درمان سرطان را دشوارتر می‌کند.

جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی استراتژی های اصلی برای درمان سرطان هستند.

دسته بندی : مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *